Brandbrief jonge wetenschappers aan regering

21 juli 2020

Kennis gaat verloren, potentiële innovaties stagneren en carrières raken gefrustreerd. Dit zijn in het kort de gevolgen van de coronacrisis voor jonge wetenschappers als er niets gebeurt. Reden voor het Promovendi Netwerk Nederland, PostdocNL en De Jonge Akademie om onlangs namens alle Nederlandse Young Academies een brandbrief aan de regering te sturen, met het verzoek tot een continuïteitspakket van € 350 miljoen.

Net als veel andere sectoren, heeft de academische wereld de afgelopen maanden haar activiteiten moeten aanpassen. Als voorbeelden worden in de brief genoemd: dichte labs, gesloten archieven, ontoegankelijke data, onbereikbare proefpersonen en onderzoeksobjecten. 

Henk Wals, directeur van DANS, onderstreept de noodzaak van de brief: “De coronacrisis hakt er inderdaad extra hard in voor jonge wetenschappers. Het is goed dat deze brandbrief gestuurd is. Hopelijk heeft deze actie resultaat. Wat de crisis ook duidelijk maakt, is hoe belangrijk het is dat wetenschappers hun data in een betrouwbaar en professioneel repository deponeren, zodat deze overal vandaan vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar zijn.” 

De sector heeft al veel gedaan om de vertraging op te vangen, maar de eigen middelen en reserves zijn onvoldoende om continuïteit van onderzoek en innovatie te garanderen. De brandbrief is dan ook een oproep om het onderzoek van de aanstormende generatie te steunen met een continuïteitspakket van € 350 miljoen. Dit bedrag is tot stand gekomen op basis van interne berekeningen van de VSNU, NFU, NWO en KNAW.

Meer informatie

Lees de volledige brandbrief online.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.