Net als veel andere sectoren, heeft de academische wereld de afgelopen maanden haar activiteiten moeten aanpassen. Als voorbeelden worden in de brief genoemd: dichte labs, gesloten archieven, ontoegankelijke data, onbereikbare proefpersonen en onderzoeksobjecten.
Henk Wals, directeur van DANS, onderstreept de noodzaak van de brief: “De coronacrisis hakt er inderdaad extra hard in voor jonge wetenschappers. Het is goed dat deze brandbrief gestuurd is. Hopelijk heeft deze actie resultaat. Wat de crisis ook duidelijk maakt, is hoe belangrijk het is dat wetenschappers hun data in een betrouwbaar en professioneel repository deponeren, zodat deze overal vandaan vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar zijn.”
De sector heeft al veel gedaan om de vertraging op te vangen, maar de eigen middelen en reserves zijn onvoldoende om continuïteit van onderzoek en innovatie te garanderen. De brandbrief is dan ook een oproep om het onderzoek van de aanstormende generatie te steunen met een continuïteitspakket van € 350 miljoen. Dit bedrag is tot stand gekomen op basis van interne berekeningen van de VSNU, NFU, NWO en KNAW.
Meer informatie
Lees de volledige brandbrief online.