BoschDoc, AHCODA-DB en OpenML winnaars Dataprijs 2016

10 november 2016

De Nederlandse Dataprijs gaat dit jaar naar BoschDoc (categorie humaniora en sociale wetenschappen), AHCODA-DB (categorie medische en levenswetenschappen) en OpenML (categorie exacte en technische wetenschappen). Deze prijzen werden gisteren tijdens een feestelijke ceremonie uitgereikt door de juryvoorzitter van de Nederlandse Dataprijs 2016, prof. dr. José van Dijck (president KNAW). De winnaars zijn naar huis gegaan met een Dataprijs 2016 sculptuur en € 5.000 om de dataset toegankelijk(er) te maken.

De Nederlandse Dataprijs wordt uitgereikt in drie categorieën: 

BoschDoc is de winnaar in de categorie humaniora en sociale wetenschappen. Van Dijck sprak vol lof over de database met geschreven bronnen tot 1800 over de laatmiddeleeuwse schilder Jheronimus Bosch. In de toelichting van het juryoordeel werd de toegankelijkheid van de data onderstreept. In het juryoordeel speelde ook het erfgoedbelang van de data mee.

Winnaar in de categorie medische en levenswetenschappen is AHCODA-DB. De database stelt de data van gedragstests van genetische muislijnen publiekelijk beschikbaar. De juryvoorzitter benadrukte het nut van data sharing in wetenschappelijke context en de voortrekkersrol hierin van AHCODA-DB.

In de categorie exacte en technische wetenschappen komt OpenML als winnaar uit de bus. OpenML is een Open Science platform waar experimentele data op het gebied van machine learning algoritmen wordt verzameld. De jury was zeer te spreken over het brede bereik van de data: het strekt zich uit over verschillende disciplines en wetenschappelijke domeinen.

De jury sprak zijn waardering uit voor de bijdragen van alle negen genomineerden, aan het beschikbaar maken en delen van onderzoeksdata voor aanvullend of nieuw onderzoek.

Meer informatie

De Nederlandse Dataprijs geeft waardering aan een onderzoeker of onderzoeksgroep die extra bijdraagt aan de wetenschap door onderzoeksdata beschikbaar te maken voor nieuw of aanvullend onderzoek. Er is een prijs voor de humaniora en sociale wetenschappen, de medische en levenswetenschappen en een prijs voor de exacte en technische wetenschappen. De Nederlandse Dataprijs is een initiatief van DANS dat zes jaar geleden in het leven is geroepen. De organisatie is tegenwoordig in handen van Research Data Netherlands (RDNL), een samenwerkingsverband tussen 4TU.Centre for Research Data, DANS en SURFsara.

Het volledige bericht is te lezen op de website van RDNL.

Meer informatie over de Dataprijs staat op de website van RDNL. Voor vragen kunt u contact opnemen met .

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.