Open access boek ‘The Trouble with Big Data’ nu beschikbaar

26 januari 2022

Het boek “The Trouble with Big Data”, door Jennifer Edmond, Nicola Horsley, Jörg Lehmann, Mike Priddy, onderzoekt de uitdagingen die onze maatschappij tegemoet gaat met big data.

Een van de grootste drijfveren van technologische ontwikkelingen en innovatie is big data. Terwijl de term big data inclusief en alomvattend klinkt, zijn big data-aanpakken vaak selectief en worden bronnen uitgesloten die niet effectief gestructureerd, gerepresenteerd of zelfs gedigitaliseerd kunnen worden.

Het boek “The Trouble with Big Data” kijkt naar big data vanuit een cultuurperspectief, in plaats van sociale, politieke en economische trends, in de woorden die we gebruiken, de waardes die onze interacties beïnvloeden en de aannames die ons bewegen. Voortbouwend op onderzoek uitgevoerd binnen het Knowledge Complexity (KPLEX)-project, waarin DANS een van de partners was, richten de auteurs zich op gebieden zoals data en taal, data en zingeving, data en macht, data en onzichtbaarheid, en aggregatie van big data.

Hoe culturele praktijken verdrongen worden maar tegelijkertijd weerstand bieden tegen massale datafication kan leerzaam zijn voor de kritische benadering van big data-onderzoek en -innovatie.

Meer informatie

Het boek is open access beschikbaar via het Blooksbury Open Programme, gefinancierd door het Trinity College Dublin, DARIAH-EU en de Europese Commissie.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mike Priddy

Research Data Management Specialist