Blog duurzame metadata integratie Yad Vashem’s collectie beschrijvingen in EHRI-portaal

16 juli 2019

Na zes maanden voorbereiding is er succesvol metadata geïntegreerd in het EHRI portaal uit Yad Vashem’s archief. Hierbij is gebruik gemaakt van ResourceSync technologie en de hiervoor door DANS ontwikkelde tool. In de blog beschrijven archiefmedewerkers van Yad Vashem dat hiermee twee doelen werden bereikt: online ontsluiting van Yad Vashem’s collectie beschrijvingen met betrekking tot de Holocaust en het creëren van een duurzame infrastructuur voor toekomstige ontsluiting van archiefmateriaal.

Het hoofddoel was het updaten en toevoegen van nieuwe collectie beschrijvingen uit het Yad Vashem archief aan het EHRI-portaal. De eerste stap was de conversie van de collectiebeschrijvingen naar Encoded Archival Descriptions (EADs). Vervolgens zijn met behulp van een door DANS ontwikkelde tool voor het publiceren van metadata met ResourceSync, de EADs gepubliceerd. De collectie beschrijvingen op de EHRI-portaal kunnen nu voortdurend gesynchroniseerd worden met wijzigingen in het archief van Yad Vashem. 

EHRI staat voor European Holocaust Research Infrastructure. Binnen EHRI werken ruim 25 organisaties – onderzoeksinstellingen, bibliotheken, archieven, musea en gedenkplaatsen – uit meerdere landen samen op het gebied van het ontsluiten van Holocaustbronnen. Het belangrijkste doel van EHRI is om de in verschillende landen verspreide collecties over de Holocaust via één portaal te ontsluiten, en daarmee het wetenschappelijk onderzoek over de Holocaust te ondersteunen.

DANS houdt zich bezig met metadatastandaarden en de integratie van metadata van de collecties van de diverse instellingen. Meerdere DANS collega’s dragen bij aan het EHRI-project. Ellen Leenarts is werkpakketleider voor 10 en 13. Linda Reijnhoudt heeft Israël meerdere malen bezocht om ondersteuning te bieden bij ResourceSync.

Meer informatie

Lees het volledige blog over de data integratie van Yad Vashem’s Archief hier. Toegang tot de EHRI-portaal krijgt u hier. Wilt u extra informatie over het EHRI-project, klik hier.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.