BeYond-COVID: BY-COVID project van start

15 oktober 2021

DANS zal samen met 53 partners uit 20 Europese landen werken aan de vindbaarheid en toegankelijkheid van gegevens over wetenschappelijke, medische, volksgezondheids- en beleidsdomeinen die verband houden met SARS-CoV-2 en andere infectieziekten, en zo leiden tot een doeltreffende reactie op een pandemie.

BY-COVID, dat in oktober 2021 van start gaat, bouwt voort op het COVID-19-dataplatform en de aangesloten nationale datahubs en breidt deze uit, waarbij het niet alleen gaat om biologische gegevens, maar ook om gegevens uit een breder scala van disciplines, waaronder volksgezondheid en sociale wetenschappen.

Na een snelle, krachtige reactie in de Europese en internationale context is het nu tijd voor BY-COVID om de opgedane ervaring en de geleerde lessen te verwerken, en tegelijk de huidige ontwikkelingen in verband met de COVID-19-pandemie te volgen. Het is de bedoeling de uitdagingen op het gebied van gegevens en technische lacunes op een systematische manier aan te pakken en zo bij te dragen tot de paraatheid voor een pandemie en een snelle reactie op toekomstige bedreigingen.

Het project steunt op 4 belangrijke pijlers: 1. Het mobiliseren van ruwe sequencing gegevens en ervoor zorgen dat ze kunnen worden ingediend bij centrale datahubs, 2. Het verbinden van gegevens en ondersteunen van de integratie met het COVID-19-dataportaal, 3. Het standaardiseren van gegevens en aanmoedigen van FAIR-normen en interoperabiliteit, en 4. Het blootleggen en analyseren van gegevens. Training en capaciteitsopbouw zullen alle acties in het kader van het project ondersteunen.

Het project is van start gegaan op 1 oktober 2021 en de online kick-off meeting vond plaats op 13 oktober 2021. Het project heeft een looptijd van 3 jaar en maakt deel uit van het HERA Incubator Plan van de Europese Commissie: ‘Anticipating together the threat of COVID-19 variants’. BY-COVID zal ook bijdragen aan de European Open Science Cloud (EOSC) en de European Health Data Space (EHDS).

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar de BY-COVID-website en lees hier het persbericht over het project.
Volg het project op Twitter en LinkedIn.

BY-COVID is een project dat wordt gefinancierd in het kader van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe van de Europese Unie onder subsidie overeenkomst nummer 101046203.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vasso Kalaitzi M.Sc.

Research Data Management Specialist