Basiseisen voor certificering digitale archieven nu ook in het Nederlands

28 maart 2017

De basiseisen voor digitale archieven van de werkgroep Data Seal of Approval / ICSU World Data System vormen voor veel collectiebeherende instellingen een belangrijke houvast bij het professionaliseren van hun bedrijfsvoering. Nu deze Engelstalige basiseisen in het Nederlands zijn vertaald, wordt het voor instellingen gemakkelijker om een dergelijk certificeringstraject te starten.

Er zijn verschillende niveaus van certificering, die oplopen in complexiteit. De basisvorm van certificering maakt gebruik van de zestien richtlijnen van de ‘Core Trustworthy Data Repository Requirements’. Deze richtlijnen zijn een samenvoeging van de eisen die gesteld worden door het Data Seal of Approval (DSA) en die van ICSU World Data System (ICSU-WDS).

In samenwerking met beide organisaties biedt de projectgroep Certificering van het Netwerk Digitaal Erfgoed nu een Nederlandse vertaling aan van de DSA/ICSU-WDS-richtlijnen: “Basiseisen voor betrouwbare, digitaal duurzaam toegankelijke archieven” (PDF). Hiermee hoopt zij Nederlandstalige organisaties tegemoet te treden die zich oriënteren op of starten met een certificeringstraject. Naast deze vertaling ontplooit het project verschillende activiteiten om deze vorm van certificering, die zijn oorsprong vindt in de wetenschappelijke wereld, bekend te maken en te stimuleren bij musea, archieven en bibliotheken.

Meer informatie

Lees het volledige bericht op de website van de NCDD.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.