ARIADNE begint aan Europese infrastructuur voor archeologie

19 februari 2013

Op 6 februari ging ARIADNE van start: een project waarin een Europese onderzoeksinfrastructuur wordt opgezet voor integratie van archeologische datasets. Daarnaast worden tools ontwikkeld om onderzoekers toegang tot deze data te geven. DANS is een van de 24 partners van ARIADNE (Advanced Research Infrastructure for Archaeological Dataset Networking in Europe).

De partners zijn afkomstig uit 16 Europese landen. Ook de Griekse en Engelse partners van DANS in het Europese infrastructuurproject DARIAH – Athena, Digital Curation Unit en Archaeology Data Service – nemen deel aan ARIADNE. ARIADNE sluit aan op het project DARIAH, waarin een Europese infrastructuur wordt gebouwd om onderzoeksdata uit de geesteswetenschappen toegankelijk te maken.

Thema’s
In het ARIADNE-project staan het koppelen van metadata, het gebruik van GIS, maar ook technologieën als datamining en linked data centraal. Verder is de toegang tot niet-gepubliceerde veldwerkrapporten, of ‘grijze literatuur’, een specifiek aandachtspunt. Vaak vormt deze grijze literatuur een primaire bron van archeologische kennis.

Rol van DANS
DANS zal het archeologische e-depot EDNA en het Digital Collaboratory for Cultural Dendrochronology (DCCD) inbrengen in de nieuwe infrastructuur, zodat de data via de toekomstige portal toegankelijk is. Ook werkt DANS met de faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden aan de doorzoekbaarheid van archeologische datasets en de koppeling van data.

Meer informatie
Bezoek voor meer informatie de ARIADNE-website of neem contact op met Hella Hollander, coordinator EDNA bij DANS, via 06 201 580 31 of hella.hollander at dans.knaw.nl

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.