Archiefsysteem EASY presteert weer

14 september 2007

Het elektronisch archiefsysteem EASY, waarmee DANS duurzaam archiveren en zoeken van data in de alfa- en gammawetenschappen gemakkelijker maakt, is weer terug op het vereiste prestatieniveau. Daarmee wordt voorlopig een periode van technische hobbels afgesloten, die soms tot een ernstig vertraagde dienstverlening kon leiden.

EASY (Electronic Archiving System) is het systeem waarmee DANS alle onderzoekers in de humaniora en sociale wetenschappen een faciliteit biedt om gemakkelijk hun datasets op te bergen en (door anderen) vindbaar te maken. Het systeem wordt momenteel in rap tempo gevuld met de datasets die voorheen via het Nederlands Historisch Data Archief (geschiedenis) en het Steinmetzarchief (sociale wetenschappen) beschikbaar kwamen. Daarnaast worden er vele datasets aan toegevoegd die beschikbaar kwamen en nog komen vanuit het eDNA-project: elektronisch Depot voor de Nederlandse Archeologie. Maar ook individuele onderzoekers en onderzoeksgroepen worden aangemoedigd om gebruik te maken van de EASY-faciliteit, die kosteloze toekomstbestendige archivering garandeert. Datasets uit EASY worden in het algemeen zonder beperkingen beschikbaar gesteld aan andere onderzoekers, maar het is ook mogelijk te deponeren onder beperkende voorwaarden. Daarvoor heeft DANS datalicenties ontwikkeld, die precies omschrijven welk gebruik wel en niet is toegestaan en onder welke voorwaarden.

EASY is sinds afgelopen voorjaar operationeel in een versie die nog niet vrij van aanloopproblemen bleek. De zoekfaciliteit van EASY kreeg daardoor te maken met soms aanzienlijke vertragingen. Die behoren in de deze week gelanceerde versie tot het verleden. Zoeken èn deponeren kan nu weer snel en gemakkelijk. Aan de eerste deponeerders wordt nog tot eind van dit jaar een datastick uitgereikt.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.