Archief Syrische archeologische sleutelsite gedigitaliseerd met DANS-subsidie

18 maart 2013

Met hulp van DANS wordt het omvangrijke archief van de opgravingen bij het Syrische Tell Sabi Abyad gedigitaliseerd en toegankelijk gemaakt via EASY.

Het Tell Sabi Abyad Archiving Project had bij DANS een aanvraag gedaan voor een subsidie waarmee kleine dataprojecten (KDP’s) gedigitaliseerd en gearchiveerd kunnen worden. DANS heeft de subsidie toegekend.

24 jaar opgraven op een DVD
Vierentwintig jaar lang hebben op Tell Sabi Abyad in Syrië opgravingen plaatsgevonden, van 1986 tot 2010. De site is nationaal en internationaal bekend als een sleutelsite vanwege het systematische en gedegen onderzoek naar perioden die tevoren nog slecht ontsloten waren, namelijk het Late Neolithicum (ca. 7000-5500 v. Chr.) en de Late Bronstijd (ca. 1300-1000 v. Chr.). Het onderzoek heeft dan ook geresulteerd in tal van belangwekkende publicaties, een aantal promoties en twee grote onderzoeksprojecten.

Ontsluiten voor de hele wereld
De huidige burgeroorlog in het land heeft het veldwerk van dit belangrijke archeologische project van de Universiteit Leiden tijdelijk tot stilstand gebracht. De gedwongen pauze in het veldwerk biedt de mogelijkheid om het opgravingsarchief, dat nu nog vooral op papier bestaat, te moderniseren en via DANS te ontsluiten voor wetenschappers over de hele wereld. Hierdoor worden tal van onderzoeken op deze belangrijke data mogelijk gemaakt.

Meer informatie
Lees voor meer informatie het bericht op de website van de Universiteit Leiden of neem contact op met Hella Hollander, coordinator E-depot bij DANS, via hella.hollander at dans.knaw.nl.

 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.