APARSEN van start

8 februari 2011

DANS is een van de 31 partners in het Europese APARSEN project dat eind januari van start ging. Onder leiding van projectleider David Giaretta, die ook directeur is van de Alliance for Permanent Access, vond in Madrid de kick-off van het project plaats.

Doel van het project is om in de periode 2011 – 2014 een internationaal “network of excellence” te realiseren op het gebied van digitale archivering. Uiteindelijk dient het project te leiden tot een “Virtual Centre of Excellence”. De partners in het project zijn afkomstig uit het bedrijfsleven, bibliotheek- en archiefwezen, uitgeverijen, wetenschappelijke datacentra en de technische wetenschappen.

Het project bouwt voort op de resultaten van verschillende initiatieven in het verleden, zoals CASPAR, PLANETS en KEEP. Het mede door DANS ontwikkelde Dataseal of Approval speelt een belangrijke rol bij het normeren van de duurzaamheid van onderzoekdata.

De werkpakketten van het APARSEN project kunnen in vijf hoofdgroepen worden onderverdeeld. Integratie-activiteiten zijn gericht op het samenvoegen en afstemmen van bestaande diensten, standaarden en tools. Onderzoek wordt er verricht op technisch terrein en op het gebied van economische en juridische aspecten van digitale archivering. De vierde categorie van activiteiten richt zich op de verspreiding van de kennis naar de doelgroep. Tenslotte zijn er activiteiten die bestaan uit de financiële, administratieve en strategische afstemming van de werkzaamheden die moeten leiden tot het “Virtual Centre of Excellence”.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.