3TU.Datacentrum en DANS bundelen krachten

8 mei 2013

Vandaag geven 3TU.Datacentrum en DANS het startschot voor het samenwerkingsverband Research Data Netherlands.

Samenwerkingsverband Research Data Netherlands van start

Vandaag geven 3TU.Datacentrum en DANS het startschot voor het samenwerkingsverband Research Data Netherlands. Met deze coalitie, die ook voor andere partijen open staat, willen de twee data-archieven hun krachten bundelen op het gebied van duurzame data-archivering.

3TU.Datacentrum en DANS werken al langere tijd samen, onder andere bij de organisatie van de tweejaarlijkse Nederlandse Dataprijs en de cursus Data Intelligence 4 Librarians. De oprichting van de coalitie versterkt deze samenwerking, vertelt directeur Peter Doorn van DANS. ‘Research Data Netherlands brengt ons een stapje verder richting onze gedeelde missie: het bevorderen van duurzame toegankelijkheid en verantwoord hergebruik van wetenschappelijke onderzoeksgegevens. Daarvan profiteert uiteindelijk de hele wetenschap.’ Ook Wilma van Wezenbeek, directeur TU Delft Library en penvoerder van 3TU.Datacentrum, is verheugd over het initiatief. ‘Het is een logische stap om samen te werken omdat we zo alle issues rond onderzoeksgegevens discipline- en instellingoverstijgend veel efficiënter en klantvriendelijker kunnen benaderen.’

Partners
Beide directeuren benadrukken dat Research Data Netherlands (RDN) open staat voor andere wetenschappelijke bibliotheken en archieven, mits zij voldoen aan de eisen voor een Trustworthy Digital Repository (zoals het Data Seal of Approval).

Over 3TU.Datacentrum en DANS
3TU.Datacentrum is een initiatief van de drie technische universiteiten in Nederland (Delft, Eindhoven en Twente). Het centrum biedt onderzoekers permanente toegang tot onderzoeksdata en advies en ondersteuning met betrekking tot datamanagement, en beheert op dit moment zo’n 5300 technisch-wetenschappelijke datasets.

Data Archiving and Networked Services (DANS) is een instituut van KNAW en NWO en bevordert duurzame toegang tot digitale onderzoeksgegevens, bijvoorbeeld via het online archiveringssysteem EASY. Tevens biedt DANS met NARCIS.nl toegang tot duizenden wetenschappelijke datasets, e-publicaties en andere onderzoeksinformatie in Nederland. Daarnaast verzorgt het instituut training en advies en doet het onderzoek naar duurzame toegang tot digitale informatie.

Meer informatie
Voor meer informatie over Research Data Netherlands kunt u contact opnemen met Ingrid Dillo, beleidsadviseur bij DANS, via ingrid.dillo at dans.knaw.nl.


Foto: Wilma van Wezenbeek (directeur TU Delft Library en penvoerder 3TU.Datacentrum) en Peter Doorn (directeur DANS) tekenen de intentieovereenkomst van Research Data Netherlands bij NWO in Den Haag, in aanwezigheid van Ron Dekker (directeur NWO), Wim Liebrand (directeur SURF) en Jeroen Rombouts (hoofd 3TU.Datacentrum) [vlnr]

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.