EASY is een nieuwe aanwinst rijker: de data van de WROOV-onderzoeken, waarmee in de periode 1980 – 2011 het reisgedrag van reizigers in het stads- en streekvervoer in kaart werd gebracht, zijn nu voor iedereen te downloaden.
De data kunnen van waarde zijn voor wie informatie zoekt over het aanbod, de samenstelling en het gebruik van het openbaar vervoer in die periode. Ze zijn na registratie beschikbaar in EASY.
Over WROOV
De WROOV-onderzoeken werden uitgevoerd door onderzoeksbureau NEA (nu Panteia) in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, om de opbrengsten van het openbaar vervoer te kunnen verdelen onder de verschillende vervoersbedrijven. De gegevens zijn nu overgedragen aan DANS.
Over de dataset
De gegevensverzameling omvat:
- verkopen – aantallen vervoerbewijzen en verkoopbedragen (2001 – 2011);
- verdeelde opbrengsten en kilometers – per kaartgroep en kaartsoort, per vervoerbedrijf, decentrale overheid en concessie (2001 – 2011);
- geënquêteerde reisgegevens – gedetailleerde gegevens over reizen en ritten per geënqueteerde zoals in- en uitstaphalte, lijn, gebruikte kaartsoort etc. (1994 – 2009);
- aanbodgegevens – aantal lijnen, haltes en dienstregelingskilometers (2000 – 2009);
- concessiegegevens – geeft informatie over bedrijven, decentrale overheden, concessies en de zogenaamde basiselementen (2001 – 20011);
- tariefgegevens – ontwikkeling van de prijs per kaartsoort in de tijd (1980 – 2011);
- documentatie van de onderzoeken en het zogenaamde “onderhoud” (1983 – 2011).
Panteia Expertmeeting
Panteia wil in het voorjaar in Zoetermeer een expertmeeting organiseren voor geïnteresseerden die met de gegevens analyses willen uitvoeren. Mocht u hierin interesse hebben, of andere vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met wroov [at] panteia.nl. Bij voldoende belangstelling gaat de expertmeeting door. U wordt dan op de hoogte gesteld van datum en tijdstip.
Meer informatie
Voor meer informatie over de dataset in EASY kunt u contact opnemen met één van onze datamanagers via info [at] dans.knaw.nl.
Afbeelding via Marc Samsom, ongewijzigd, onder CC BY 2.0