24 jaar opgraven in Syrie: archief Tell Sabi Abyad digitaal

25 februari 2014

Vorig jaar kende DANS een subsidie toe aan de Universiteit Leiden om het omvangrijke archief van de opgravingen bij het Syrische Tell Sabi Abyad te digitaliseren. Inmiddels zijn de 100.000 papieren en 20.000 tekeningen van een kwart eeuw opgravingen duurzaam digitaal gearchiveerd en toegankelijk via EASY.

Sleutelsite in Syrië

Van 1986 tot 2010 vonden op Tell Sabi Abyad (Arabisch voor ‘heuvel van de witte jongen’) in Syrië opgravingen plaats, onder leiding van prof. dr. Peter Akkermans. De site is nationaal en internationaal bekend als een sleutelsite vanwege het systematische en gedegen onderzoek naar perioden die tevoren nog slecht ontsloten waren, namelijk het Late Neolithicum (ca. 7000-5500 v. Chr.) en de Late Bronstijd (ca. 1300-1000 v. Chr.). Het onderzoek heeft dan ook tal van belangwekkende publicaties, een aantal promoties en twee grote onderzoeksprojecten opgeleverd.

Data delen

Meerjarige opgravingsprojecten als die op Tell Sabi Abyad leveren een grote hoeveelheid aan onderzoeksgegevens op. De Leidse faculteit Archeologie heeft het initiatief genomen om deze data duurzaam met anderen te delen. DANS heeft dit mooie project ondersteund vanuit het Kleine DataProjecten-programma. Met deze subsidie kunnen onderzoekers belangrijke datasets voor de lange termijn archiveren en toegankelijk maken. Doordat het archief van de opgravingen in Tell Sabi Abyad nu online beschikbaar is, is het bereik ervan enorm vergroot en wordt het voortbestaan niet meer bedreigd.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van het opgravingsproject. Voor vragen over de data in EASY kunt u contact opnemen met Hella Hollander, coördinator E-depot bij DANS, via hella.hollander [at] dans.knaw.nl.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.