2.500 onderzoekers met een ORCID in NARCIS!

3 april 2018

In de nationale portal NARCIS zijn 2.500 onderzoekers inmiddels voorzien van een ORCID (Open Researcher and Contributor ID) identifier.

De ORCID is een unieke digitale identifier, die een wetenschappelijk auteur onderscheidt van andere wetenschappers. De ORCID wordt ook gebruikt binnen diverse fasen van het wetenschappelijk onderzoek, onder meer bij het aanvragen van subsidies. DANS stimuleert het gebruik van ORCIDs door de mogelijkheid te geven de ORCID toe te voegen aan de persoonspagina binnen NARCIS.

De instellingen die binnen NARCIS vertegenwoordigd zijn kunnen ook ORCIDs toevoegen aan de metadata van hun publicaties en datasets. Hierdoor kan deze informatie goed gekoppeld worden aan de juiste persoon. Zie voor een voorbeeld de persoonspagina van Nobelprijswinnaar Ben Feringa in NARCIS, waar overigens ook zijn publicaties te vinden zijn.

NARCIS bevat een overzicht van bijna 56.000 onderzoekers, waaronder ruim negenduizend hoogleraren en UHDs, en achtduizend andere experts. Ruim 28.000 onderzoekers beschikken ook over een Nederlandse identifier voor auteurs, de Digital Author Identifier (DAI). Daarnaast ondersteunt NARCIS ook de International Standard Name Identifier (ISNI).

De ORCID gaat veel verder dan Nederlandse diensten. Door ORCIDs (en andere identifiers) consequent op te nemen in metadata kan informatie ook binnen een internationale context gekoppeld worden. Binnen het Europese project FREYA, waarbij DANS ook is betrokken, worden allerlei initiatieven ontwikkeld om wetenschappelijke informatie te koppelen op basis van identifiers.

Meer informatie

Neem voor meer informatie over ORCID en FREYA contact op met Chris Baars.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.