Surf Research Day 2024

Event datum:

30 mei 2024 - 30 mei 2024

Locatie: Prodentfabriek, Amersfoort

Het overbruggen van de kloof tussen onderzoek en technologie, het bevorderen van kwaliteit en samenwerking, en het vergroten van transparantie en toegankelijkheid in onderzoek vormen de kernprincipes van de aanpak van SURF. DANS verzorgt meerdere sessies op dit evenement.

De eerste DANS-sessie ‘Open Science + Accessibility = A Winning Formula‘ wordt gegeven door Kim Ferguson, Research Data Management Specialist bij DANS.

Over deze sessie – Als het gaat om het verbeteren van de toegankelijkheid van onderzoek, kunnen we ons een aantal “waarom’s” en “hoe’s” afvragen. Waarom dingen toegankelijker maken? Hoe komen we erachter hoe toegankelijk ons werk is? Hoe verbeteren we het? In deze interactieve sessie bespreekt Kim samen met de groep het belang van toegankelijkheid gedurende de hele levenscyclus van onderzoek en deelt ze essentiële bronnen die je kunt gebruiken om de toegankelijkheid van je wetenschappelijke werk te beoordelen en te verbeteren. Enkele onderwerpen die aan bod zullen komen zijn onderzoekssoftware, publicaties, onderwijs en burgerwetenschappelijke initiatieven.

Ricarda Braukmann, Data Station Manager bij DANS en Deborah Thorpe, Research Data Management Specialist bij DANS verzorgen de sessie ‘Improving the Transparency of Data Access Procedures‘.

Over de sessie – De voordelen van het beschikbaar stellen van onderzoeksdata voor hergebruik worden door velen erkend. Terwijl sommige datasets openlijk beschikbaar zijn, bevatten andere gevoelige of persoonlijke data waardoor hergebruik beperkt is tot bepaalde voorwaarden. Om de transparantie van de procedures voor toegang tot data te verbeteren, hebben Ricarda en Deborah gewerkt aan richtlijnen voor het deponeren van data met beperkte toegang. Ze hebben ook een sjabloon gemaakt voor het Data Access Protocol, waarmee op een gestandaardiseerde manier de procedures en vereisten voor toegang tot data kunnen worden gespecificeerd. In deze sessie willen ze hun aanpak presenteren en met het publiek bespreken of deze voldoende tegemoet komt aan de diversiteit van toegangseisen in het landschap. Ze hopen de aanzet te geven tot een meer gestructureerde beschrijving van procedures voor gegevenstoegang om de ‘A’ van FAIR te versterken: het verschaffen van de exacte voorwaarden waaronder de data toegankelijk zijn.

De laatste DANS-sessie ‘Collaborating on institutional FAIR-enabling and trustworthy research data repositories‘ wordt gegeven door Maaike Verburg, Research Data Management Specialist bij DANS.

Over de sessie – Recente ontwikkelingen in Open Science dwingen onderzoekers om hun onderzoeksdata te archiveren en publiekelijk toegankelijk te maken. Daarom hebben de meeste Nederlandse universiteiten een institutionele data repository infrastructuur opgezet om onderzoekers te helpen bij het archiveren en publiceren van hun data. Financieringsinstanties en wetenschappelijke tijdschriften eisen echter steeds vaker van onderzoekers dat ze gebruik maken van data repositories die zowel FAIR mogelijk maken als betrouwbaar zijn. De Europese Commissie pleit voor het opslaan van onderzoeksdata in repositories die zijn gecertificeerd voor hun betrouwbaarheid, zoals de repositories die zijn geaccrediteerd door CoreTrustSeal. Voldoen aan deze (certificerings)standaarden stelt kleine institutionele repositories voor uitdagingen, omdat ze vaak niet beschikken over expertise op het gebied van langetermijnbewaring, betrouwbaarheid en standaarden voor FAIR-mogelijkheden. Daarom is er dringend behoefte aan nationale samenwerking tussen vertegenwoordigers van Nederlandse institutionele data repositories en expertorganisaties als SURF en DANS. Een rondetafelgesprek wordt voorgesteld voor individuen die geïnteresseerd zijn in data repositories om de vorming van een dergelijke samenwerking te verkennen en hoe aan te sluiten bij andere initiatieven zoals het opzetten van een Europees netwerk van Trustworthy Digital Repositories. Verder zullen ze inzichten uitwisselen over cruciale onderwerpen, waaronder het opstellen van preserveringsplannen, de implementatie van FAIR-standaarden, het aansluiten bij Europese en nationale ontwikkelingen en richtlijnen om de transparantie van en het vertrouwen in repositories te verbeteren.

Bekijk het volledige programma hier.
Voor meer informatie over de SURF Research Day en registratie, klik hier.

Logo for the SURF Research Day

Heb je vragen over dit event?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.