Impact van een Europees project – Polifonia Research Ecosystem
19 januari 2024
Locatie: Online
Het Polifonia-project houdt een (open) webinar om hun benadering van DMP te presenteren, die de vorm aanneemt van een machineleesbaar onderzoeksecosysteem met data/tools en rapporten als componenten; en om hierover te discussiëren met een aantal experts.
DANS was verantwoordelijk voor het Data Stewardship in het project en Peter van Kranenburg (UU en Meertens) leidde twee Pilots in dit project. Het programma ziet er als volgt uit: Polifonia Research Ecosystem – Impact van een Europees project – Een webinar over hergebruik van data en workflows
Aanleiding
Tegen het einde van het project was Polifonia van plan een webinar te houden met als oorspronkelijke titel ‘D7.5 DMP webinar over langetermijnbewaring’. Tijdens de laatste consortiumbijeenkomst in Bologna in oktober 2023 is uitgebreid gesproken hoe de impact van het project in de academische wereld en daarbuiten kan worden bevorderd. Hoe de output van Polifonia duurzaam te maken na de looptijd van het project is een belangrijk aspect. Maar het bevorderen van herbruikbaarheid houdt niet op bij het langdurig bewaren van bepaalde assets (zoals data en tools). In dit webinar bespreken ze ook hoe ze ervoor zorgen dat meer vloeibare assets zoals interfaces, maar ook ervaringen in het opzetten en uitvoeren van workflows via die interfaces, reproduceerbaar en herbruikbaar worden. Dit webinar presenteert de specifieke Data Management Strategie (opgezet als beheer van onderzoekscomponenten van het type Data, Tools en Rapporten) die Polifonia heeft ontwikkeld. Het project wordt kort gepresenteerd en het Polifonia Research Ecosystem als onze DMP-strategie wordt nader toegelicht. Ook wordt samengevat hoe de Ecosystem-benadering zich verhoudt tot de gebruikelijke DMP-praktijken. In het laatste derde deel van het webinar vraagt het project een ronde van experts om – feedback te geven op de presentaties – hun eigen ervaringen te delen met het duurzaam maken van projectoutput door herbruikbaarheid te bevorderen – ideeën met ons te delen hoe we onze impactstrategie in Polifonia kunnen verbeteren.
Programma
- 13.00-13.15 Inleiding in het project en gedachten over de (lange termijn) impact van het Polifonia project (Peter van Kranenburg).
- 13.15-13.45 De onderzoeksecosysteembenadering van het Polifonia project (Enrico Daga).
- 13.45-14.00 De dynamische aard van datamanagement in een onderzoeksproject (Andrea Scharnhorst).
- 14.00-14.30 Panelronde met experts van andere projecten en ERIC’s (onder leiding van Elena Giglia, hoofd van het Open Access Office aan de Universiteit van Turijn en adviserend lid van Polifonia) Dr. Femmy Admiraal – Senior data management expert bij Universiteitsbibliotheken Leiden (bevestigd) Dr. Suzanne Dumochel – Hoofd Internationale Samenwerking, CNRS (Directoraat Open Onderzoeksdata) (bevestigd) Barbara Magagna – medeauteur van de FAIR Implementation Profile (FIP) Ontologie, en lid van de EOSC Task Force Semantic Interoperability (bevestigd).
Social Sciences & Humanities Archaeology Life Sciences Physical & Technical Sciences
FAIR & Open dataRDMSamenwerkingenTraining & OutreachConsultancy