In het eerste webinar gaven drie sprekers een bijdrage over de rol van Persistent Identifiers in FAIR data en de mogelijkheden die het linken van PIDs biedt, zoals de DataCite Commons, een web service ontwikkeld om op basis van PIDs relaties tussen auteurs, publicaties, datasets en andere informatiebronnen op te vragen.
De PID Graph
Simon Lambert (STFC) begon het webinar met een introductie over Persistent Identifiers (PIDs). PIDs maken het mogelijk om duurzaam naar digitale objecten te verwijzen en automatisch informatie op te vragen. PIDs zijn daarmee een belangrijke bouwsteen voor FAIR data.
Verschillende PIDs (en bijbehorende informatie) kan met elkaar verbonden worden in PID Graphs. Zo heeft DataCite binnen het FREYA project, waar ook DANS als partner bij betrokken was, een service ontwikkeld die het mogelijk maakt om een PID Graph te doorzoeken die een groot aantal objecten bevat. Martin Fenner (DataCite) sprak over deze DataCite Common service, die informatie toegankelijk maakt door PIDs zoals DOIs van DataCite en Crossref alsook ORCIDs en RORs (PIDs voor personen en organisaties) met elkaar te verbinden.
De PID Graph en de services worden steeds verder ontwikkeld. Een voorbeeld hiervan werd gepresenteerd door Robert Ulrich (re3data) in de laatste presentatie van het webinar. Hij gaf een vooruitblik op de integratie van re3data, een repository zoekmachine, en de DataCite Commons in het kader van het FAIRsFAIR project.
FAIRsFAIR aanbevelingen
Het webinar werd afgerond met een aantal aanbevelingen die eerder door het FAIRsFAIR project zijn opgesteld. Zo wordt het gebruik van PIDs voor verschillende digitale objecten en het met elkaar verbinden van deze informatie door repositories sterk aangemoedigd.
Meer informatie
Bekijk het webinar hier terug. Kijk voor meer informatie over de FAIRsFAIR webinar reeks op de website van FAIRsFAIR. Heb je nog andere vragen, neem dan contact op met Ricarda Braukmann.