Winnaars van de Dutch Data Prize 2024

22 oktober 2024

Op donderdag 17 oktober 2024 is de Dutch Data Prize uitgereikt aan de drie winnende datasets van deze achtste editie van de prestigieuze prijs. Uit 52 nominaties blonken drie datasets het meest uit op het gebied van vindbaarheid, toegankelijkheid, interoperabiliteit en herbruikbaarheid (FAIR).

De uitreiking van de Dutch Data Prize vond plaats in Den Haag op 17 oktober 2024, tijdens de FAIR-IMPACT National Roadshow. Alle finalisten kregen de kans om hun dataset te presenteren in een 90-seconden pitch, waarna de juryvoorzitter, Dr. Claudia van Oppen, de winnaars bekend maakte in elk van de drie categorieën. De winnaars zijn:

De winnende datasets werden bekroond met een glazen Dutch Data Prize award en een cheque van €3.500, die de winnaars kunnen gebruiken om de FAIRness van hun data verder te verbeteren en hergebruik van data te stimuleren. Ze kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om een symposium te organiseren of de online toegankelijkheid van hun data te verbeteren.

Evolutie van data management

Onder de 52 nominaties was er een grote verscheidenheid merkbaar in de datasets, zoals het type gegevens, de grootte, de leeftijd en de presentatie. Deze diversiteit maakte het evalueren van de datasets tot een uitdagende taak. “Een paar jaar geleden lag de focus vooral op het vindbaar en toegankelijk maken van datasets. Nu is er ook steeds meer aandacht voor het interoperabel en herbruikbaar maken van datasets. Het is duidelijk dat FAIR datamanagement door de jaren heen is geëvolueerd, een positieve ontwikkeling in onze ogen”, aldus Van Oppen namens de gehele jury. Ze benadrukt dat het kiezen van een winnaar in elke categorie niet eenvoudig was. De jury beveelt ook aan om de Dutch Data Prize zelf te laten evolueren, toekomstige edities te beoordelen op de categoriestructuur, een onderscheid te maken tussen early career en senior data awards, en misschien zelfs een hackathon te ontwikkelen om de interoperabiliteit en herbruikbaarheid van de datasets te testen.

Dutch Data Prize

De Dutch Data Prize, een initiatief van Research Data Nederland (RDNL), is een waardevolle erkenning van de bijdragen van onderzoekers aan hun vakgebied en aan de principes van FAIR data. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt, met de negende editie gepland voor 2026. De Dutch Data Prize wordt sinds 2010 uitgereikt. Bekijk hier de eerdere winnaars.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.