RDA-NL Community
De eerste sessie die werd aangeboden was die over de RDA-NL Community door Ingrid Dillo en Marjan Grootveld.. Ongeveer 400 Nederlanders zijn individueel lid van de internationale Research Data Alliance (RDA). Omdat veel leden van RDA-NL ook in het LCRDM-netwerk zitten, wordt het RDA-NL-ledenbestand binnen LCRDM geïnformeerd en zodoende ook in deze sessie. Centraal in de breakout sessies stonden de gloednieuwe RDA “10 things for Curating Reproducible and FAIR Research” ofwel CURE-FAIR, – die relevant zijn voor datacuratoren en informatieprofessionals die belast zijn met publicatie en archivering van FAIR en computationeel reproduceerbaar onderzoek. Voor sommige deelnemers passen de besproken “Things” al goed hun workflow, voor anderen minder.
“RDA-NL community: een interactieve verkenning van de “10 things for curating reproducible and FAIR research” output” is te vinden op https://doi.org/10.5281/zenodo.7261034.
Leren van data stewards: versterken van kennisuitwisseling
De tweede sessie bouwde voort op surveyresultaten uit het ODISSEI-project en werd gehost door Francesca Morselli en Marjan Grootveld.. De focus in deze sessie lag op kennisuitwisseling in de sociale wetenschappen en daarbuiten. Zo werd onder andere de Fair Support webpagina van ODISSEI belicht. In de ene breakout-sessie bespraken deelnemers vervolgens hoe zij in praktijk “FAIR enough” hanteren, aangezien 100% FAIRness vrijwel altijd buiten bereik ligt. In de andere sessie bevestigden de data stewards dat er nog veel aandacht nodig is voor een goed besef van FAIR, maar bovendien voor hergebruik van data, waar FAIRness een belangrijke bouwsteen voor is.
De slides “Learning from data stewards: strengthening knowledge exchange in social sciences and beyond” zijn te vinden op https://doi.org/10.5281/zenodo.7267145.