EOSCpilot

Pilot European Open Science Cloud

Status: Afgerond
Looptijd: 2017 - 2019
Contactpersoon:

EOSC staat voor Open European Science Cloud. In de EOSC moet het gemakkelijker worden voor onderzoekers om data te delen en te combineren, ook over disciplinaire grenzen heen. EOSCpilot, een Horizon 2020-project, ondersteunt de eerste fase (van twee jaar) van de EOSC.

De Europese Unie investeert de komende vijf jaar twee miljard euro om de gefragmenteerde Europese onderzoeksinfrastructuren te verbinden en de EOSC te realiseren. Onderdeel hiervan is ook dat het voor onderzoekers verplicht zal worden om data uit EU-gefinancierd onderzoek beschikbaar te stellen volgens de FAIR-principes: de data moeten Findable, Accessible, Interoperable en Reusable zijn. EOSC is weer onderdeel van het overkoepelende European Cloud Initiative, dat uiteindelijk ook bedrijfsleven, industrie en publieke voorzieningen moet gaan verbinden via de Cloud. Het doel van de tweejarige pilot is het starten van het European Open Science Cloud (EOSC)-initiatief.

DANS is een van de 33 partners van de EOSCpilot, en zal vooral bijdragen aan het ontwikkelen van kwaliteitsstandaarden en beleid op het gebied van Open Science, het ontwerpen van een skills framework voor Open Science en aan de communicatie met onderzoekscommunities in de geestes- en sociale wetenschappen, en aanpalende disciplines.

Stel je vraag over deze samenwerking

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.