BY-COVID

BeYond-COVID

Status: Lopend
Looptijd: 2021 - 2024
Contactpersoon: Vasso Kalaitzi M.Sc.

BeYond-COVID (BY-COVID) is een door Horizon Europe gefinancierd project, dat de uitdagingen op het gebied van data in verband met SARS-CoV-2 en andere infectieziekten zal aankaarten, die een doeltreffende reactie op een pandemie in de weg kunnen staan. Het project bouwt aan een multidisciplinair data-ecosysteem voor COVID-19 en streeft naar duurzaamheid, toegankelijkheid en een meer flexibele reactie op toekomstige bedreigingen.

BY-COVID hanteert een interdisciplinaire aanpak die biowetenschappers, medici, beleidsmakers, sociale wetenschappers en volksgezondheidsexperts uit heel Europa samenbrengt. Het project wordt geleid door ELIXIR en telt 53 partners uit 20 Europese landen. Het BY-COVID-project gaat in oktober 2021 van start, heeft een looptijd van drie jaar en maakt deel uit van het HERA Incubator plan van de Europese Commissie ‘Anticipating together the threat of COVID-19 variants’.

DANS is betrokken bij drie BY-COVID work packages (WP) als een gelieerde entiteit van CESSDA, het Consortium of European Social Science Data Archives. BY-COVID heeft als doel een breed scala aan relevante (meta)data uit verschillende disciplines samen te brengen en te harmoniseren, zodat deze beschikbaar komen voor gebruik door andere onderdelen van het project en uiteindelijk de eindgebruikers. DANS leidt het deel van het werk dat gericht is op sociaal-economische gegevensbronnen, en in het bijzonder op de overdracht en verbetering van de metadata van sociaalwetenschappelijke datasets, zodat deze samen kunnen worden gebruikt met bijvoorbeeld (niet-)patiëntgebonden klinische en biomoleculaire gegevens. DANS neemt ook deel aan de werkzaamheden in verband met een demonstratieproject, dat tot doel heeft aan te tonen hoe het door BY-COVID ontwikkelde data-ecosysteem kan worden gebruikt om virale varianten, uitkomsten en reacties te beoordelen en te begrijpen, onder meer door onderzoeksvragen en hun gegevensvereisten te evalueren. Ten slotte is DANS betrokken bij de capaciteitsopbouw en opleiding van de gebruikers van het BY-COVID-platform en de verstrekkers van gegevens, zodat zij hun gegevens kunnen analyseren en beheren met gebruikmaking van FAIR-beginselen en geavanceerde onderzoeksinstrumenten en -methodologieën.

Stel je vraag over deze samenwerking

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vasso Kalaitzi M.Sc.

Research Data Management Specialist