Tien jaar DARIAH

18 augustus 2024

In 2024 is het tien jaar geleden dat de Digital Research Infrastructure for Arts and Humanities (DARIAH) een European Research Infrastructure Consortium (ERIC) werd. Ter gelegenheid hiervan is er een video gemaakt waarin wordt teruggekeken op belangrijke mijlpalen en prestaties van dit eerste decennium, en vooruit wordt gekeken naar het tweede decennium van DARIAH.

DARIAH begon zijn reis om een ERIC te worden in januari 2006 toen vertegenwoordigers van vier Europese instellingen, die zich bezighielden met digitale geesteswetenschappen, besloten hun krachten te bundelen om diensten te verlenen aan hun onderzoeksgemeenschappen. In 2006 werd DARIAH opgenomen in de eerste publicatie van de ESFRI Roadmap (European Strategy Forum on Research Infrastructure). Vervolgens werd DARIAH  een Europees project, dankzij financiering  van de Europese Commissie (Preparing DARIAH 2008-2011). In februari 2011 ging DARIAH in een overgangsfase waarin verder werd gebouwd aan de basis voor de oprichting van een infrastructuur. 

In augustus 2014 richtte de Europese Commissie DARIAH op als ERIC met 15 leden (België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Slovenië en Servië). Sindsdien is DARIAH-EU blijven groeien en bloeien en telt nu 22 lidstaten en veel samenwerkende partners in Europa, het VK, de VS en Egypte. 

Bekijk hier de video over de tiende verjaardag van DARIAH.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.