Dit doel wordt met een reeks van projecten nagestreefd. Een van die projecten is EOSC Future dat gericht is op de ontwikkeling van een open science platform. Dit EOSC Platform gaat (inter)nationale repositories en andere infrastructuren voor onderzoeksgegevens met elkaar verbinden.
Als lid van OpenAIRE neemt DANS deel aan het EOSC Future project. We zijn met name betrokken bij de ontwikkeling van een uitgebreid trainingspakket ter ondersteuning van EOSC stakeholders. Voor het gebruik van data en diensten is het essentieel dat onderzoekers, aanbieders, intermediairs, maar ook ’trainers’ (zoals data stewards) getraind worden in hoe dit te gebruiken. Hoe vind en krijg je toegang tot gegevens in EOSC? Hoe upload je (‘onboard’) diensten naar EOSC? En hoe leg je deze complex klinkende infrastructuur uit, in voor iedereen begrijpelijke termen? Dit zijn onderwerpen die in de training van EOSC Future aan bod komen.
In vier interactieve trainingssessies werden 30-50 mensen uit heel Europa getraind in het trainen van anderen op het gebied van EOSC. DANS-trainers in Nederland werkten samen met trainers in het Verenigd Koninkrijk, Letland, Servië, Slovenië en Oostenrijk. De training richtte zich op vier onderwerpen, in vier interactieve online sessies van twee uur. Een algemene inleiding ‘Voorbereiding op EOSC-training’ zorgde ervoor dat de trainers niet alleen de belangrijkste elementen van EOSC kennen en deze met vertrouwen aan anderen kunnen overbrengen, maar ook hun netwerken kennen om meer kennis op te doen. Het gebruik van de EOSC Portal was een ander onderwerp. Deze portal, die in ontwikkeling is, is de plaats waar EOSC-diensten, datasets en meer toegankelijk zijn. Om trainers in staat te stellen anderen hierover te instrueren, moeten zij natuurlijk eerst zelf weten hoe het werkt. Zowel juridische als ethische kwesties met betrekking tot EOSC werden behandeld in een volgende sessie. Kwesties als veilig en verantwoord gebruik (bijvoorbeeld bescherming van gevoelige gegevens) en gelijkwaardige toegang werden levendig besproken. Pedagogische aspecten waren de focus van de laatste sessie: hoe ga je, praktisch gezien, te werk bij het produceren van hoogwaardige training over EOSC, en waar vind je EOSC-bronnen om te hergebruiken? Ook de FAIR-principes kwamen hier aan bod: hoe maak je je opleidingsmateriaal vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar?
De slides en opnames zijn online beschikbaar. Dank aan iedereen die de opleiding heeft bijgewoond. Wil je informatie ontvangen over toekomstige opleidingen en/of webinars over EOSC, schrijf je dan in op de EOSC Portal mailinglijst of houd de EOSC Future evenementenpagina in de gaten. Heb je feedback over de opleiding, laat het ons dan weten en neem contact op met Kim Ferguson.