Terugblik ‘Sustainability’-training APARSEN

6 januari 2014

Op 10 en 11 december jongstleden vond bij DANS een training van APARSEN plaats met als thema ‘Sustainability: Securing the Value of Digital Data Assets’.

Tijdens de training stond de expertise en kennis opgedaan over ‘sustainability’ in het APARSEN-project centraal, verdeeld over vier onderwerpen. Zo was er aandacht voor modellen van kosten en opbrengsten van digitale archivering. Het tweede blok van de training had ‘storage’ als onderwerp. Op welke manieren kunnen digitale data duurzaam opgeslagen worden? Als voorbeeld werd de opslag van data door de European Space Agency gepresenteerd. Vervolgens was er aandacht voor bedrijfsmodellen, een onderwerp nauw verbonden aan kostenmodellen. In dit blok werd bijvoorbeeld het ‘frontoffice-backoffice’ model van DANS en 3TU.Datacentrum gepresenteerd. Het laatste blok van de training had ‘services’ als thema. Welke diensten zijn relevant voor digitale archivering? Op basis van een model voor digitale archivering (OAIS – Open Archival Information System) werden een aantal diensten geformuleerd.

Over APARSEN
APARSEN is een Europees netwerk van ruim 30 partners gericht op de duurzame toegang en bruikbaarheid van digitale informatie en data. DANS is één van die partners. APARSEN heeft als doel een ‘virtual centre of excellence’ op het gebied van digitale duurzaamheid te realiseren. Door het vormen van dit netwerk wil APARSEN goede initiatieven op het terrein van digitale duurzaamheid bijeen brengen. Het project ontwikkelt trainingsmateriaal en cursussen om de creatie, archivering en het hergebruik van data te stimuleren. Alle partners brengen hun kennis en expertise in op een groot aantal aspecten van digitale duurzaamheid. Eén van deze aspecten en thema van de training is ‘sustainability’: hoe kun je ervoor zorgen dat digitale objecten ook op lange termijn bruikbaar en toegankelijk zijn?

Meer informatie
Op de website van APARSEN zijn de presentaties van de training terug te vinden. Voor meer informatie over de betrokkenheid van DANS bij APARSEN kunt u contact opnemen met René van Horik via rene.van.horik [at] dans.knaw.nl.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.