Het stuk is geschreven door Sarah Jones (GÉANT), Rudolf Dimper (ESRF), Ingrid Dillo (DANS), Hilary Hanahoe (RDA), en Shalini Kurapati (Clearbox AI & Politecnico di Torino). Samen gaan zij dieper in op de uitdagingen en aanbevelingen van de EOSC, en geven zij inzicht in wat zij zouden doen als zij konden toveren en één ding konden veranderen om de EOSC beter te maken.
De EOSC (The European Open Science Cloud) is een ingewikkeld beestje. De visie om een ecosysteem van interoperabele gegevens en diensten op te bouwen, dat grensoverschrijdend, interdisciplinair en open onderzoek mogelijk maakt, is prachtig in zijn eenvoud. De realiteit van de uitvoering van deze visie is echter ongelooflijk complex.
In het opiniestuk Making the European Open Science Cloud work: where to go from here?” worden de belangrijkste overkoepelende uitdagingen besproken die moeten worden overwonnen om de implementatie van de EOSC te vergemakkelijken en te versnellen. Ook behandelt het stuk hoe deze uitdagingen worden geïmplementeerd in de EOSC, welke methoden en benaderingen kunnen worden aanbevolen om deze uitdagingen aan te gaan.
De auteurs bepleiten een modulaire, iteratieve aanpak die inclusiviteit waarborgt en onderzoekers in het middelpunt plaatst. Concreet benadrukten ze aspecten die verband houden met het waarborgen van rechtstreekse input van wetenschappers die dagelijks met gegevens werken, om ervoor te zorgen dat het beleid en de diensten op hun behoeften zijn afgestemd. Voorts moet worden voorzien in veel feedbacklussen en moet openheid worden betracht over de wijze waarop die feedback is verwerkt en opgevolgd om vertrouwen op te bouwen. Ten slotte wordt het harmoniseren van een centrale visie en het gebruik van duidelijke taal die iedereen kan begrijpen, als een belangrijke taak gezien.
Meer informatie
Het opiniestuk is online beschikbaar.