Hierbij is eerst gekeken naar bestaande activiteiten en publicaties op dit gebied. Vervolgens is met praktijkvoorbeelden vanuit verschillende gezichtspunten gewerkt naar een minimale metadata set voor het publiceren van trainingsmaterialen. Op 9 juni zijn de aanbevelingen van deze taakgroep gepubliceerd in het rapport “Recommendations for a minimal metadata set to aid harmonised discovery of learning resources”.
Naast de set aanbevolen minimale metadata is ook nagedacht over wat voor type velden dit zouden kunnen zijn, welke waarden hierin kunnen worden verwacht en welke ‘controlled vocabularies’ kunnen worden gebruikt in de zogenaamde data dictionary. Ook is een ‘mapping’ gemaakt van de metadata velden naar bijvoorbeeld schema.org zodat bij publicatie de vindbaarheid via zoekmachines zoals Google wordt vergroot. De huidige publicatie is nog niet het beoogde eindresultaat.
Allerlei onderzoeksinfrastructuren publiceren trainingsmaterialen in catalogi en er wordt al langer uitgekeken naar een niet domein specifieke metadata set voor deze materialen. Hierdoor kunnen verschillende catalogi uiteindelijk veel gemakkelijker elkaars metadata integreren waardoor de materialen nog zichtbaarder en vindbaarder worden. De metadata set is al geïmplementeerd in de catalogus van het SSHOC project (‘Training Discovery Toolkit’) – een project dat zich richt op het implementeren van het social sciences en humanities (SSH) gedeelte van de European Open Science Cloud (EOSC). De metadata set wordt op dit moment ook geïmplementeerd in verschillende trainingscatalogi onder andere in de kennishub van de EOSC binnen het project EOSC Future.
Met de minimale set is een begin gemaakt aan gestandaardiseerde metadata om trainingsmaterialen te beschrijven. Er zal nog meer werk nodig zijn om het model uit te breiden en te zorgen dat het breed geïmplementeerd wordt. Om te beginnen zou het al heel mooi zijn als de pronkjuwelen van trainingsmaterialen op deze manier worden gepubliceerd zodat ook anderen ze kunnen vinden en hergebruiken.
Figuur: Minimum set metadata voor trainingsmaterialen, p. 2 van de publicatie: Hoebelheinrich, N. J., Biernacka, K., Brazas, M., Castro, L. J., Fiore, N., Hellström, M., Lazzeri, E., Leenarts, E., Martinez Lavanchy, P. M., Newbold, E., Nurnberger, A., Plomp, E., Vaira, L., van Gelder, C. W. G., & Whyte, A. (2022). Recommendations for a minimal metadata set to aid harmonised discovery of learning resources (Version 1.0). Research Data Alliance. https://doi.org/10.15497/RDA00073