Impressions from the CESSDA Conference
Ter ere van de 10e verjaardag van de oprichting van het CESSDA hoofdkantoor in Bergen, organiseerde het Consortium of European Social Science Data Archives (CESSDA) een conferentie naast het tweejaarlijkse Service Provider Forum en de Algemene Vergadering.
De conferentie vond plaats van 11 tot 13 juni in de prachtige kuststad Split en werd mede georganiseerd door het Kroatische data-archief CROSSDA. De eerste dag was gewijd aan het CESSDA Service Provider Forum (SPF), waar alle CESSDA-leden werden uitgenodigd om updates te delen over lopend werk en huidige en toekomstige samenwerkingen. DANS woonde het SPF bij als de Nederlandse Service Provider (SP). Het SPF is altijd een speciaal evenement omdat het mensen uit heel Europa samenbrengt. Naast vertegenwoordigers van de andere 21 SP’s waren deze keer ook gasten uit CESSDA partnerlanden uitgenodigd, dus we verwelkomden vertegenwoordigers uit Bosnië en Herzegovina, Polen, Letland, Litouwen en Roemenië.
De SPF wisselde informatie uit over CESSDA Services, zoals de CESSDA Data Catalogue en trainingsmiddelen, en besprak updates van de CESSDA Key Topic Working Groups (WG). DANS is betrokken bij de Dataverse WG en de WG die gevoelige data beoordeelt, die beide levendig werden besproken. In de middag was er gelegenheid om een diep in te gaan op de materie van het citeren van data tijdens het CESSDA Expert Seminar.
Tussen de sessies door was er voldoende tijd om van het zonnige weer te genieten en met collega’s bij te praten tijdens wandelingen door de oude stad of langs de kust naast het conferentiecentrum, die een aanvulling vormden op de kennisuitwisseling en discussies tijdens de conferentie zelf.
De Wetenschapsdag op 12 juni bood ruimte voor meer diepgaande discussies over verschillende onderwerpen. Naast de leden en partners van CESSDA namen ook andere organisaties deel aan de dag, waaronder vertegenwoordigers van ministeries en beleidsmakers. Op de dag waren er uitgenodigde sprekers van andere SSH ERICS, OECD en CODATA, die verschillende perspectieven samenbrachten. Er werd onder andere gediscussieerd over interoperabiliteit (van metadata), gevoelige data en het delen van data in uitdagende tijden. We bespraken de reactie van de sociaalwetenschappelijke gemeenschap tijdens de COVID-19 pandemie en de rol die CESSDA en de data-archieven speelden bij het beschikbaar maken van cruciale sociaalwetenschappelijke data. Olga Zhmurko (Kyiv Data Archive/CSDA) gaf een krachtige presentatie over de gezamenlijke inspanningen om Oekraïense data te archiveren en beschikbaar te maken voor hergebruik in tijden van oorlog. De toewijding van de mensen die betrokken zijn bij de CESSDA gemeenschap, zoals bleek uit deze en andere lezingen en discussies, is waarschijnlijk wat het evenement zo boeiend en verbindend maakte.
De derde en laatste dag bestond uit workshops voor alle deelnemers naast de Algemene Vergadering. De eerste en langste workshop van de dag richtte zich op de rol van AI in CESSDA SP’s, waarbij verschillende toepassingen van AI bij de lokale instituten werden getoond, waaronder werk bij DANS en binnen het ODISSEI portal. Aangezien velen van ons zowel het potentieel als de ethische uitdagingen van AI erkennen, is samenwerking en uitwisseling zeer waardevol om nieuwe technologieën te gebruiken ten behoeve van open wetenschap. De dag werd vervolgd met sessies rond de CESSDA Vragenbank, de SSHOC Marktplaats en een praktische sessie over reproduceerbaarheid met behulp van Mybinder en Jupyter notebooks.
Het volledige programma van de conferentie is hier beschikbaar.
Social Sciences & Humanities
Training & Outreach