Met zijn presentatie wilde Van de Sompel de relatie tussen FAIR Digital Objects en Signposting verduidelijken. Een relatie die misschien niet voor de hand ligt omdat Signposting niet uitgaat van een abstract model, maar eerder van een heel concreet probleem dat te maken heeft met hoe onderzoeksobjecten op het web bestaan: Hoe kan een web robot die over de gigantische webgraph surft weten of een resource waarop hij landt al dan niet deel uitmaakt van een Digital Object, en, indien het er een deel van uitmaakt, hoe kan de robot verder reizen naar andere resources die deel zijn van het Digital Object?
FAIR Signposting legt de topologie van een Digital Object op het web bloot met behulp van basale off-the-shelf technologie. Een webbot die binnenkomt via de Persistent IDentifier (PID), landingspagina, content resource, of metadata resource kan een beeld krijgen van het Digital Object en verder reizen naar de resource waarin hij geïnteresseerd is.
Signposting specificeert het gebruik van weblinks die een relatie uitdrukken om resources van een Digital Object met elkaar te verbinden en het specificeert welke relaties gebruikt moeten worden om naar welke bronnen te linken. De aanpak is volledig gebaseerd op bestaande standaarden en alle gebruikte relaties komen uit het IANA Link Relation Registry. FAIR Signposting is een gedetailleerde implementatie richtlijn die uniformiteit nastreeft in het aanbieden van deze weblinks in verschillende repositories.
In de presentatie wordt het principe van Signposting verder toegelicht en schematisch weergegeven. Heb je na het bekijken van de presentatie nog vragen? Neem dan contact op met Herbert Van de Sompel via onderstaand formulier.