Het project introduceert nieuwe mogelijkheden door nationale thematische diensten te openen voor Europese toegang, waardoor het EOSC-aanbod op het gebied van milieu, klimaatverandering, aardobservatie en natuurwetenschappen wordt uitgebreid. Dit zal worden ondersteund door een uitbreiding van de capaciteit via de federatie van reken-, opslag- en gegevensbronnen in overeenstemming met het beleid en de praktijken van EOSC en FAIR.
EOSC-synergy bouwt voort op de expertise van vooraanstaande onderzoeksorganisaties, infrastructuuraanbieders, national research and education networks (NRENs) en gebruikersgemeenschappen uit Spanje, Portugal, Duitsland, Polen, Tsjechië, Slowakije, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland, die al toegewijd zijn aan de EOSC-visie en betrokken zijn in gerelateerde activiteiten op nationaal en internationaal niveau. Bovendien zal het project fungeren als een brug voor EOSC met Zuid-Amerika, een verbinding tot stand brengen met de Braziliaanse onderzoekscloud, wereldwijde samenwerking bevorderen en nieuwe middelen voor Europese onderzoekers openen.
In de komende drie jaar zal EOSC-synergie het H2020-instrument zijn om de implementatie en acceptatie van EOSC-diensten door wetenschappelijke gebruikers in de landen die bij het consortium betrokken zijn te bevorderen. Het uiteindelijke doel is om EOSC te bouwen als een gecoördineerde inspanning, als een open omgeving voor wetenschappelijke gegevens en gerelateerde verwerking die de convergentie van infrastructuren en wetenschappelijk thematische diensten op nationaal of Europees niveau bevordert. In de praktijk betekent dit meer rekenkracht en opslag voor onderzoekers, en meer datasets en hulpmiddelen om de onderzoekswegen uit te breiden.
Meer informatie
Het project begint op 1 september 2019, met een officiële startvergadering die gelijktijdig plaatsvindt met IBERGRID 2019 in Santiago de Compostela. Registratie voor IBERGRID 2019 is nu geopend.
Neem voor meer informatie over het project contact op met Gerard Coen.