Gerard Schouten, lector AI & Data, en onderzoeker Bas Michielsen van Fontys Hogeschool hebben onderzoek gedaan naar hoe je met behulp van AI de biodiversiteit van wilde bloemen in Nederland kunt meten. Ze verzamelden 2.000 beelden van wilde bloemen genomen in 5 landschapstypen (bermen, stedelijke gebieden, akkerland, grasland en moerasland) rondom en in de stad Eindhoven. De foto’s werden gemaakt met een drone of een moderne smartphone. Met deze beelden trainden Schouten en Michielsen het AI-model.
De beelden, die zo’n 160 bloemsoorten bevatten, zijn aangevuld met zo’n 65.000 annotaties. Deze geannoteerde dataset is voor iedereen beschikbaar via de Fontys collectie in DataverseNL. De dataset kan worden gebruikt om AI (computer vision) algoritmen te ontwikkelen die wilde bloemen kunnen tellen en identificeren. Het kan ook worden gebruikt als een referentiedataset om objectdetectie-algoritmen te benchmarken. Schouten en Michielsen hopen dat andere onderzoekers hun dataset gaan gebruiken om nog betere modellen te maken.
Fontys Hogeschool maakt gebruik van DataverseNL voor het publiceren van hun data. DataverseNL is een onderzoeksdata repository dat gezamenlijk wordt aangeboden door DANS en deelnemende instellingen. DANS beheert de technische infrastructuur en de instellingen die gebruikmaken van DataverseNL zijn verantwoordelijk voor het toekennen van rechten aan gebruikersaccounts, het beheer en de curatie van de gedeponeerde onderzoeksdata binnen DataverseNL.
Een artikel over het AI-model is ook gepubliceerd in Bron, een nieuwsmedium van Fontys Hogescholen. De publicatie over het AI-model is te vinden in PLOS ONE.
Meer informatie over DataverseNL vind je hier.