Data story van Universiteit Maastricht: qualitative FAIR data management

9 juli 2024

De FAIR-principes toepassen op kwalitatieve data vereist een zorgvuldige afweging tussen het beschikbaar maken van data voor hergebruik, het beschermen van de privacy van respondenten en het trouw blijven aan je epistemologische opvattingen. Data Stewards van de Universiteit Maastricht hebben een data story hierover geschreven.

In de data story gaan ze in op de online cursussen en de handleidingen, waaronder de DANS gids ‘Making Qualitative Data Reusable’, die beschikbaar zijn om onderzoekers handvatten aan te reiken voor het beheren van kwalitatieve data. Het verhaal wordt geïllustreerd met twee gepubliceerde databestanden in DataverseNL als voorbeeld van goed Research Data Management (RDM) voor kwalitatieve data, waarbij stappen zijn genomen om de persoonlijke gegevens van de proefpersonen te beschermen, zoals het anonimiseren van gevoelige informatie uit transcripties of het maken van een geredigeerde versie van vertrouwelijke documenten. In het geval van zeer gevoelige data is het beter om alleen de beschrijving te publiceren.

De voorbeeld dataset die hier gebruikt worden zijn:

De Universiteit Maastricht maakt gebruik van DataverseNL voor het publiceren van hun data. DataverseNL is een onderzoeksdata repository dat gezamenlijk wordt aangeboden door DANS en deelnemende instellingen. DANS beheert de technische infrastructuur en de instellingen die gebruikmaken van DataverseNL zijn verantwoordelijk voor het toekennen van rechten aan gebruikersaccounts, het beheer en de curatie van de gedeponeerde onderzoeksdata binnen DataverseNL.

De hele data story is hier te lezen in het Engels. Meer informatie over DataverseNL is hier te vinden



Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Drs. Marion Wittenberg

Service Manager DataverseNL