Data Station Life Sciences gelanceerd
Het DANS Data Station voor de Life Sciences, waarmee onderzoekers en data professionals uit de Medical, Health and Green Life Sciences zelf digitaal onderzoeksdata kunnen archiveren en publiceren, is vanaf vandaag live.
Dit nieuwe repository biedt een veilige digitale omgeving waarin individuele of groepen onderzoekers de mogelijkheid hebben datasets op te slaan, voorzien van uitgebreide metadata, versiebeheer en tools om informatie automatisch in te vullen. Daarnaast wordt het mogelijk datasets in dit data station te koppelen aan data portals, platforms en specifieke websites, waardoor datasets nog beter vindbaar en herbruikbaar worden gemaakt voor wetenschappelijke en niet-wetenschappelijke gebruikers.
Data beter vindbaar
Cees Hof, manager van het data station: “Ons Data Station Life Sciences is uitermate geschikt voor data uit de zogenaamde ‘long tail of science’. Niet enorm grote, vaak heterogene datasets, waar veel tijd en energie in is gestoken door onderzoekers en data professionals. Waardevolle data die je optimaal wilt laten beheren. Uiteraard kunnen naast deze specifieke datasets ook grotere datasets uit langlopend cohortonderzoek of uit monitoringsnetwerken, via het data station worden gedeeld. Het is nu mogelijk om veel aanvullende informatie over je dataset, relevant voor jouw onderzoeksgebied, op te nemen. Zo worden datasets nog beter vindbaar, zowel voor mensen als computers, en kunnen datagebruikers makkelijker inschatten of een dataset geschikt is voor hergebruik of replicatieonderzoek.”
De domein-specifieke data stations van DANS maken gebruik van de Dataverse-software ontwikkeld door Harvard University. De software is Open Source en wordt door een grote en heel diverse community steeds verder ontwikkeld. “Hierdoor wordt het data station voortdurend voorzien van nieuwe functionaliteiten, relevant voor verschillende life science disciplines. De Dataverse community doet bijvoorbeeld mee in het ‘GREI’ initiatief van het Amerikaanse National Institutes of Health (NIH), een project om biomedische data in verschillende wetenschappelijke repositories beter uitwisselbaar te maken.”
Ook verschillende Universitair Medische Centra (UMC’s) in Nederland maken gebruik van Dataverse als intern data repository. Hof vervolgt: “Ik gebruik de ervaringen en aanpassingen van onder andere deze UMC’s als leidraad voor de doorontwikkeling van ons data station.”
Eenvoudig delen, eenvoudig beschermen
Gebruiksgemak staat voorop in het nieuwe data station. Het is nu eenvoudig om je ecologische of medische data te delen en, indien nodig, gevoelige (persoonlijke) data te beschermen. “De data kunnen onder alle open licenties van Creative Commons worden aangeboden, maar het is ook mogelijk om hergebruik van bestanden te beperken. Je kunt per databestand bepalen of andere gebruikers toegang tot jouw dataset krijgen. Hiermee kunnen datasets die gevoelige informatie bevatten beschikbaar worden gesteld aan een selecte groep. Het is ook mogelijk om een embargo in te stellen zodat datasets pas na een bepaalde tijd beschikbaar komen.
Ook is het in ons data station mogelijk om nieuwe versies van een bestaande dataset te creëren: gepubliceerde datasets kunnen worden bijgewerkt en aangevuld en via versiebeheer kun je deze veranderingen inzichtelijk maken. Het is eenvoudig om datasets en bestanden te citeren: citaties kun je exporteren naar EndNote, RIS en BibTex. En inloggen doe je simpel met je instellingsaccount via SURFconext of via een Google of GitHub account.”
Meer informatie
Met de livegang van dit derde domein-specifieke data station komen we steeds dichter bij de volledige vervanging van ons online archiveringssysteem EASY. Bekijk de collectie van het DANS Data Station Life Sciences met datasets uit de Medical, Health and Green Life Sciences, of archiveer je eigen data duurzaam, en maak deze vindbaar voor hergebruik. Bij vragen kun je contact opnemen met Cees Hof. Er is ook een FAQ die je kunt raadplegen.
Klik hier om naar het DANS Data Station Life Sciences te gaan.
Life Sciences