DANS betrokken in twee NWO Nationale Roadmap projecten

22 februari 2023

Maandag 20 februari meldde NWO dat negen projecten samen 140 miljoen euro ontvangen om grootschalige wetenschappelijke infrastructuren op te zetten of te verbeteren. Het Nederlandse onderzoeksveld heeft gezamenlijk prioriteiten gesteld voor investeringen in deze zogenaamde Nationale Roadmap projecten die stuk voor stuk zorgen voor innovatie in de wetenschap en bijdragen aan het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken rond klimaat, gezondheid en welzijn. DANS is betrokken in twee van deze projecten: SSHOC-NL en LTER-LIFE.

Digitale infrastructuur voor SSH-domein

SSHOC-NL (Social Science and Humanities Open Cloud for the Netherlands) gaat het voor onderzoekers mogelijk maken om veilig en ethisch verantwoord een grote hoeveelheid data aan elkaar te koppelen en te analyseren. Denk hierbij aan historische gegevens, tekstdata, afbeeldingen, enquêtedata en social media data. SSHOC-NL is een samenwerking tussen ODISSEI (Open Data Infrastructure for Social Science and Economic Innovations) en CLARIAH (Common Lab Research Infrastructure for the Arts and Humanities) en vijftien nationale kennispartners. De digitale infrastructuur die SSHOC-NL ontwikkelt, helpt onderzoekers om de meest urgente maatschappelijke vraagstukken te analyseren, zoals politieke polarisatie, sociale ongelijkheden en de impact van het veranderende milieu. DANS is betrokken bij meerdere onderdelen van de samenwerking, waarbij de focus ligt op de integratie van en uitwisseling tussen verschillende soorten datasets, metadata en tools. Hierdoor worden zowel de data, als de tools vereist om deze te analyseren, beter vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar (FAIR).

Lees hier meer over de toewijzing en het SSHOC-NL project. 

Ecosystemen begrijpen met ‘Digital Twins’

Het LTER-LIFE project maakt het mogelijk beter te kunnen voorspellen hoe ecosystemen reageren op verandering. LTER staat voor Long-term Ecosystem Research, een internationaal netwerk van instituten en organisaties die onderzoek doen aan specifieke ecosystemen, met in Nederland de Hoge Veluwe en de Waddenzee als belangrijkste studiegebieden. Met de onderzoeksomgeving van LTER-LIFE kunnen ecologen gegevens over planten, dieren en het milieu aan elkaar koppelen, methoden voor data-analyse, modellering en simulatie delen, en digitale equivalenten (Digital Twins) van complete ecosystemen bouwen. Deze Digital Twins maken het mogelijk om te begrijpen en te voorspellen hoe ecosystemen reageren op bijvoorbeeld langdurige droogte of de komst van exotische planten en dieren. LTER-LIFE werkt alleen als er grote hoeveelheden goed gestructureerde data beschikbaar zijn, voor de lange termijn. Data uit lopende onderzoeksprogramma’s, maar ook historische data die soms meer dan 40 jaar geleden al zijn verzameld die door gebrek aan middelen en een goede infrastructuur, verloren dreigen te gaan. In LTER-LIFE deelt DANS zijn kennis en expertise op het gebied van de langdurige opslag van onderzoeksdata en het optimaal hergebruiken van deze data. LTER-LIFE wordt gecoördineerd door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO), een KNAW instituut waar DANS al mee samenwerkt. Andere partners zijn onder andere het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee  (NIOZ), De Universiteit van Amsterdam (UvA) en Wageningen University & Research (WUR). 

Lees hier meer over de toewijzing en het LTER-LIFE project. 

Meer informatie over het Nationale Roadmap en de toekenning is te lezen op de website van NWO



Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.