Bouwhistorische rapportages in Data Station Archaeology

4 oktober 2024

De Bond van Nederlandse Bouwhistorici heeft actie ondernomen om bouwhistorische rapportages duurzaam te archiveren en toegankelijk te maken. In samenwerking met DANS is een handleiding opgesteld voor het deponeren van de data in het Data Station Archaeology. Deze handleiding wordt nu in gebruik genomen en heeft in korte tijd al meer dan 500 rapportages opgeleverd.

De sector Bouwhistorie is eind 2023 met een initiatief gestart teneinde bouwhistorische rapportages en datasets online te bewaren en te ontsluiten, naar het voorbeeld van de Nederlandse Archeologie. Hiervoor is een project opgezet samen met DANS, gefinancierd door E-RIHS (European Research Infrastructure for Heritage Science). Na een workshop over het deponeren van data in het Data Station Archaeology met de Data Processing Team Leader van DANS, hebben enkele leden van de Bond van Nederlandse Bouwhistorici met inbreng van DANS een uitgebreide handleiding opgesteld: ‘Stap voor Stap door DANS‘. De handleiding dient voor het overzichtelijk en gestandaardiseerd beschrijven van datasets en het onderbrengen van deze dataset bij DANS.

Per september 2024 is de handleiding in gebruik genomen en is de sector gestart met het deponeren van rapportages. Slechts een maand later zijn al meer dan 500 bouwhistorische rapportages gepubliceerd, met name vanuit de organisatie BBA. Deze collectie is hier te vinden.  

Het project loopt tot 1 maart 2025. Naast de oplevering van grote aantallen duurzaam beschikbare publicaties wordt dit eerste project ook gebruikt als verkenning voor het inventariseren van wensen en benodigdheden rondom het standaardiseren van terminologie en het opstellen van vocabulaire binnen het vakgebied. De sector wil samen met DANS onderzoeken of dat in een vervolgproject nader uitgewerkt kan worden.

De handleiding ‘Stap voor Stap door DANS’ is op de website Bouwhistorici.nl beschikbaar.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.