Markdown
Markdown is een lichte opmaaktaal die bekendstaat om zijn eenvoud en gebruiksgemak bij het schrijven van gestructureerde documenten. Het werd in 2004 gecreëerd door John Gruber, met belangrijke bijdragen van Aaron Swartz. Gruber wilde een tekstformaat ontwikkelen dat eenvoudig omgezet kon worden in structureel geldige HTML. Zijn doel was om een syntaxis te ontwikkelen die zowel menselijk leesbaar als gemakkelijk te schrijven was, in tegenstelling tot de uitgebreide aard van HTML. Het resulterende Markdown bestaat uit twee componenten: een opmaaksyntaxis in platte tekst en een softwaretool die de platte tekst omzet naar HTML.
De eerste versie van Markdown werd uitgebracht als een open-sourceproject en werd al snel omarmd door bloggers en mensen die met wiki’s werkten. Tegenwoordig wordt het breed toegepast op platforms zoals GitHub (voor README-bestanden), Reddit, Stack Overflow en Discord. Door zijn leesbaarheid en gebruiksgemak is Markdown populair in diverse domeinen, waaronder het creëren van webcontent, softwaredocumentatie, notities en manuscripten. Het stelt bloggers, journalisten, ontwikkelaars en auteurs in staat om documenten voor het web te maken zonder diepgaande kennis van HTML of CSS, omdat Markdown-bestanden eenvoudig omgezet kunnen worden in volledig opgemaakte documenten.
Hoewel Markdown veel wordt gebruikt, bestaat er geen universeel geaccepteerde standaardspecificatie voor de syntaxis. De exacte implementatie kan variëren tussen platforms en versies. Markdown-parsers en implementaties kunnen dezelfde invoer op verschillende manieren interpreteren, wat tot moeilijkheden kan leiden bij het overzetten van content tussen platforms of het converteren naar verschillende formaten. Zo kunnen bepaalde Markdown-functies, zoals codeblokken, afbeeldingen en voetnoten, anders worden weergegeven op GitHub dan op een persoonlijke website die een andere Markdown-processor gebruikt. Deze weergaveverschillen beïnvloeden de inhoud van het Markdown-bestand niet, alleen de lay-out.
De interpretaties kunnen ook verschillen tussen verschillende Markdown-parsers. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van licht verschillende variaties in de Markdown-syntaxis, ook wel ‘flavors’ of dialecten genoemd. Het overgrote deel van de syntaxis blijft hetzelfde tussen dialecten, dus maak je daar niet al te veel zorgen over. De dialecten kunnen verschillen in de functies die worden ondersteund (zoals tabellen of wiskundige blokken) en kunnen ambiguïteiten op een andere manier behandelen. DANS accepteert elk Markdown-dialect.
Een Markdown-document kan de extensie .md of .markdown hebben.
Markdown is een preferred format voor het bestandstype Opmaaktaal.
©DANS. R.5.5.T.3.P.7 Version 1.0, 17 januari 2025