DICOM staat voor Digital Imaging and Communications in Medicine. Het is een communicatiestandaard voor het omgaan met medische informatie die gegenereerd wordt door medische apparatuur, zoals scanners. DICOM is ontwikkeld door de Medical Imaging and Technology Alliance (MITA).

Voordat de communicatiestandaard bestond, werd informatie in verschillende bestandsformaten opgeslagen, behorende bij de software van een specifiek medisch apparaat. DICOM heeft daar een einde aan gemaakt. DICOM wordt veel gebruikt en is de standaard binnen de medische digitale beeldverwerking. Zowel artsen als medical imaging onderzoeksgroepen maken gebruik van het DICOM bestandsformaat voor hun onderzoek.

In de standaard worden diverse soorten images ondersteund voor verschillende medische toepassingen, zowel stilstaand beeld als bewegend beeld. DICOM ondersteunt algemeen toegepaste compressiestandaarden, zoals JPEG en JPEG2000, of MPEG-2 voor videosbeelden.

Het auteursrecht op de standaard is in handen van het Amerikaanse National Electrical Manufacturers Association (NEMA). DICOM viewing software kan onderverdeel worden in twee groepen: (1) “proprietary” viewers die onderdeel zijn van de (medische) opnamesystemen en (2) DICOM viewing software voor PCs.

Non-proprietary viewers die gratis beschikbaar zijn, zijn DicomWorks, Osiris en IrfanView (een veel gebruikte “all-format” viewer). Adobe heeft een plug-in ontwikkeld voor Photoshop die het mogelijk maakt om DICOM-images en “header” (= metadata)-informatie te bekijken of te exporteren naar andere formaten. Het programma IrfanView is ook in staat om images en/of animaties (sequentie van images) uit DICOM bestanden te halen.

DICOM bestanden zijn een preferred format, vanwege hun open specificatie en de adoptie als standaard binnen de medische wereld.

In bepaalde omstandigheden kan het nuttig zijn om een enkel DICOM bestand uit de gehele dataset op te slaan als .jpeg/tiff (het beeld) en .txt file (de header). Dit in verband met het feit dat weinig mensen buiten de medische wereld ervaring hebben met DICOM. Zo kan men op eenvoudige wijze één bestand uit de dataset bekijken, zonder een open DICOM viewer te moeten gebruiken.

Aangezien datasets met DICOM bestanden meestal relatief groot van omvang zijn, adviseren we u om contact op te nemen met een datamanager van DANS voor het deponeren van deze bestanden. We geven u graag advies over de beste manier om data aan te leveren en in de dataset op te slaan voor gebruiksvriendelijke doeleinden.

DICOM is een preferred format binnen bestandstype Afbeeldingen (raster).