Workshop over data uit sensoren

5 september 2024

Steeds meer onderzoeksdata worden gegenereerd met behulp van sensing technologieën, zoals data uit drones, GPS-trackers, of sensoren op het menselijke lichaam. Deze sensor-data bieden nieuwe mogelijkheden voor onderzoek, maar brengen ook hun eigen specifieke problemen en uitdagingen met zich mee.

Op dinsdagmiddag 1 oktober organiseert het Nederlandse centrum voor Geodesie en Geo-informatie (NCG), een workshop over data uit sensoren. In het “LEF Future Center” in Utrecht gaan deelnemers samen met een aantal ervaringsdeskundigen dieper in op met name de ethische en juridische aspecten van het gebruik van data uit sensoren.

Data die automatisch worden verzameld door “machines” is al lang niet meer voorbehouden aan “earth observation” disciplines of biologen met DNA sequencers. Menselijk gedrag wordt met appjes gemonitord, wolven zien we vooral op cameravallen, en verkeerscamera’s en GPS systemen leggen dagelijkse onze auto- en OV-bewegingen in detail vast. Tijdens deze workshop lichten een 4-tal onderzoekers vanuit hun eigen werk toe hoe deze data worden vergaard, hoe de data worden gebruikt en welke nieuwe inzichten ze opleveren, maar ook welke specifieke problemen sensor data met zich meebrengen. Niet altijd is goed in te schatten of privacy issues voldoende worden gewaarborgd als mensen worden voorzien van sensoren, of wanneer bijvoorbeeld drones of camera’s onbedoeld zaken vastleggen die de privacy van individuen of groepen kunnen schenden.

Hans Nobbe (Rijkswaterstaat), Ard Nieuwenhuizen (Wageningen University & Research), Elaine van Ommen Kloeke (Naturalis) en Bella Struminskaya (Universiteit Utrecht) geven vanuit hun project of onderzoek voorbeelden over het gebruik van sensor data en wat daar zoal bij komt kijken. Samen met de deelnemers wordt daarna de discussie ingezet, wat we kunnen leren van elkaars ervaringen, waar bevinden zich de bottlenecks en wat er moet gebeuren om die op te lossen.

DANS draagt bij aan de commissie Geo-Informatie Infrastructuur van het NCG en is medeorganisator van deze workshop. Data uit sensoren zijn immer een nieuw soort onderzoeksdata, met hun eigen juridische, AVG, en technische uitdagingen, waarvoor goede richtlijnen moeten worden ontwikkeld. Deze workshop helpt DANS om sensor data beter te kunnen archiveren en beter te delen.

Meer informatie is te vinden op de website van het NCG, hier kunnen deelnemers zich ook registreren. Het exacte programma wordt gedeeld na registratie. Voor de workshop is een basaal begrip van de Nederlandse taal vereist, maar discussies en vragen kunnen ook in het Engels worden gevoerd/gesteld.

logo NCG

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Cees Hof Ph.D.

Data Station Manager Life Sciences & Physical and Technical Sciences