DANS draagt bij aan BY-COVID workshop en rapport

27 augustus 2024

Op 6 juni organiseerde DANS de online workshop ‘BY-COVID Spring 2024 Baseline Use Case Workshop: Integration of individual-level socioeconomic data for infectious diseases research and prevention in Europe’, samen met BY-COVID projectpartners IACS en Sciensano

De workshop identificeerde oplossingen voor hoe sociaaleconomische data kunnen worden gebruikt in bevolkingsgezondheidsonderzoek in Europa, als prototype van de BY-COVID Baseline Use Case. Onlangs zijn een workshop rapportage en een bijbehorend projectrapportage over de integratie van sociaaleconomische data voor gezondheidsonderzoek gepubliceerd.

Achtergrond

Sociaaleconomische factoren zoals inkomen, opleiding en politieke overtuigingen kunnen belangrijke gevolgen hebben voor de gezondheidsresultaten. Het gebruik van sociaaleconomische data in gezondheidsonderzoek is daarom een veelbelovende, maar relatief onderontwikkelde aanpak die de afgelopen jaren veel aandacht heeft gekregen. 

BY-COVID heeft als doel data over COVID-19 en andere infectieziekten uit de sociale wetenschappen en andere wetenschappelijke disciplines beschikbaar te maken voor het publiek, zodat Europa beter voorbereid is op toekomstige pandemieën. DANS en andere leden van CESSDA (het Consortium of European Social Science Data Archives) leveren sociaaleconomische expertise en data binnen BY-COVID. 

Deze workshop volgt een eerdere workshop op die in april 2023 werd gehouden over de “Integratie van sociaaleconomische data in observationele studies naar de effectiviteit van vaccins” om de discussie van de community over deze onderwerpen in Nederland en België te bevorderen. 

Doelstellingen workshop

Deze huidige workshop bouwt voort op de eerdere workshop, en was gericht op:

  1. oplossingen te identificeren voor het integreren van sociaaleconomische data in bevolking gezondheidsonderzoek; 
  2. het generaliseren van dergelijke oplossingen in verschillende disciplinaire en geografische contexten (focus op EU-niveau); en 
  3. de bevindingen van de workshop te vertalen in een innovatieve workflow standaard voor gefedereerd bevolkingsonderzoek.

Zoals de titel van de workshop suggereert, lag de focus vooral op praktische oplossingen voor de integratie van sociaaleconomische data op individueel niveau. Dergelijke data zijn zeer belangrijk voor het schatten van gezondheidsuitkomsten, vooral wanneer ze gekoppeld zijn aan gezondheidsdata. Deze data gaan echter gepaard met specifieke uitdagingen op het gebied van databeveiliging en privacy. Een groot deel van de workshop discussies ging daarom over oplossingen voor het veilig en ethisch verwerven en beheren van dergelijke data, met name met behulp van de gefedereerde analyse workflow die is ontwikkeld in BY-COVID. 

Workshop rapportage en volgend verslag   

De rapportage van de workshop bevat dia’s en opnames van presentaties van het BY-COVID-team. De presentaties geven een overzicht van het BY-COVID project en de Baseline Use Case, maar ook een kijkje in de manier waarop de partners en dataleveranciers de beschikbaarheid en verwerking van data en de bijbehorende uitdagingen hebben aangepakt. Het rapport bevat ook aantekeningen van de breakout-sessies die volgden en die zich richtten op de ervaringen van deelnemers met het mobiliseren en koppelen van gevoelige sociaal wetenschappelijke data voor gezondheidsonderzoek.

De resultaten van deze en de voorafgaande workshop zullen bijdragen aan een volledig rapport over hoe sociaaleconomische data werden geïntegreerd in de Baseline Use Case, inclusief de bijbehorende gefedereerde analyse workflow en methodologie die hiervoor werd ontwikkeld.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.