De assessment tools gebruiken allemaal verschillende maatstaven voor de evaluatie van FAIR-ness, bestaande uit indicatoren om de toestand of het niveau van een digitale bron met betrekking tot een specifiek FAIR-principe te meten, en ze gebruiken zelfs verschillende meeteenheden. Op grond van deze overweging is het bijna onmogelijk om passende koppelingen te maken tussen de verschillende FAIR-methoden die de instrumenten gebruiken, aangezien de methoden in veel gevallen niet op elkaar aansluiten. Bovendien worden de praktische tests per tool verschillend uitgevoerd, ook al komen de metrieken wel overeen.
Na diverse overwegingen kwamen we tot de oplossing om het Simple Knowledge Organization System (SKOS) te gebruiken als een manier om alle metrieken op een gestructureerde manier te organiseren en hoog- en laag-niveau FAIR-indicatoren semantisch te koppelen met verschillende soorten “associatieve” relaties om zo een partitieve (deel van) relatie te specificeren tussen de verschillende in gebruik zijnde metrieken en hun relatie tot de FAIR-principes. Bijvoorbeeld breder of smaller in plaats van exacte overeenkomst, en verwijzingen naar de vier FAIR-principes op hoog niveau (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable).
Een ander voordeel van het gebruik van SKOS is de mogelijkheid om de beschrijving van de metriek in meerdere talen (vertalingen) toe te voegen. Het SKOS-bestand is gebaseerd op “best effort” en is bedoeld voor machinale bewerkbaarheid en bevat momenteel eigenschappen in het Engels en het Spaans. De semantische mapping is gepubliceerd op Zenodo en openbaar beschikbaar.
EOSC-synergy ontvangt financiering van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie in het kader van subsidieovereenkomst nr. 857647.
Afbeelding: FREYA Project CC-BY 4.0