Hypertext Markup Language (HTML) is de kernwebtechnologie die van het pre-www internet van 1991 het World Wide Web heeft gemaakt. Het is eigenlijk een opmaaktaal voor documenten, waarin tekst met opmaak en lay-out kan worden opgeslagen.

Om de rijkste opmaak te bereiken, werkt HTML samen met een andere standaard voor stijlen: CSS. HTML-bestanden kunnen CSS-stijlen bevatten of verwijzen naar andere bestanden voor hun stijl.

Wat HTML onderscheidt van gedrukt werk, is dynamiek: gebruikers kunnen communiceren met een webpagina en het definiëren van deze interactie is gedelegeerd aan nog een andere technologie, JavaScript, een programmeertaal. Net als bij CSS kunnen HTML-bestanden JavaScript bevatten of kunnen ze verwijzen naar andere bestanden voor hun scripts.

Complicaties

Het Web is een van de meest dynamische hoeken van IT. Standaarden zijn altijd in beweging en nieuwe patronen voor het organiseren van webinhoud vervangen de best practices van voorheen.

HTML-bestanden kunnen complete programma’s, documentatie en installatieprocedures bevatten, of ze kunnen lange stukken tekst bevatten, mogelijk met redundante lay-outcodes. HTML-bestanden kunnen enkel een groot Javascript-programma aanroepen dat de rest doet, of ze kunnen vanuit zichzelf alles bevatten.

De meeste HTML bestanden worden niet door mensen getypt, maar worden door software gegenereerd.

HTML in het archief

Een scenario waarbij HTML-bestanden het archief kunnen binnenkomen, is wanneer een website wordt gearchiveerd. In dat geval moeten niet de afzonderlijke HTML-bestanden zelf worden beoordeeld op hun houdbaarheid op lange termijn, maar eerder de website als een integraal systeem. In dit scenario heeft het de voorkeur om ook de broncode van de website te archiveren, niet alleen het eindresultaat.

Een ander scenario is wanneer HTML-bestanden met substantiële inhoud zijn vastgelegd uit een oud systeem of uit andere bronnen. Scan het bestand indien mogelijk op verwijzingen naar externe bestanden en red deze bestanden indien mogelijk ook en sla ze op in een organisatie die overeenkomt met de manier waarop ernaar wordt verwezen.

HTML is preferred format binnen bestandstype Opmaaktaal.