OpenAIRE2020

Open Access Infrastructure for Research in Europe

Status: Afgerond
Looptijd: 2015 - 2018
Contactpersoon: Drs. Elly Dijk

OpenAIRE staat voor Open Access Infrastructure for Research in Europe. Het doel van OpenAIRE2020 is publicaties en datasets die (deels) met Europees onderzoeksgeld worden gefinancierd open access beschikbaar te maken. Voor publicaties is open access verplicht, voor datasets loopt een pilot (Research Data Pilot). OpenAIRE2020 wordt gefinancierd uit het Europese Horizon2020 programma, en is de opvolger van OpenAIRE en OpenAIREPlus. In OpenAIRE2020 werken 50 partners uit Europese landen samen; de Universiteit van Athene is leider van het project.

DANS heeft verschillende werkzaamheden in OpenAIRE2020:

  • DANS vormt samen met TU/Delft de National Open Access Desk (NOAD) voor Nederland. De NOAD informeert de onderzoeksinstellingen over OpenAIRE, open access van publicaties en onderzoeksdata, copyright e.d.
  • Daarnaast is DANS de thematische coördinator voor research datamanagement (RDM) en heeft tot taak een support kit voor de NOADs samen te stellen, bijvoorbeeld factsheets, FAQs, overzicht van trustworthy digital repositories en presentaties.
  • DANS is tevens betrokken bij werkzaamheden om diensten voor literatuur-data integratie ten aanzien van de sociale wetenschappen en humaniora te ontwikkelen.
  • Ook werkt DANS samen met NWO om via text mining open access publicaties, die voortkomen uit door NWO gesubsidieerd onderzoek, te vinden in het OpenAIRE-netwerk met als doel research impact services te bieden.

Stel je vraag over deze samenwerking

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Drs. Elly Dijk

Research Data Management Specialist