OpenAIRE-Advance

Open Access Infrastructure for Research in Europe

Status: Afgerond
Looptijd: 2018 - 2021
Contactpersoon:

OpenAIRE-Advance is de opvolger van Horizon 2020 project OpenAIRE 2020, waarin DANS ook participeerde. Dit laatste project eindigde in juni 2018. OpenAIRE staat voor Open Access Infrastructure for Research in Europe. Het doel van OpenAIRE is het ondersteunen van het Open Science beleid van de Europese Commissie. De EC wil dat publicaties en datasets die met Europees onderzoeksgeld worden gefinancierd open access beschikbaar worden gemaakt. Voor publicaties is open access publiceren verplicht; voor datasets sinds 2017 ook, maar er is sprake van een pilot (Open Data Pilot).

In OpenAIRE-Advance werken 48 partners uit Europese landen samen; de Universiteit van Athene is leider van het project.

DANS heeft verschillende werkzaamheden in OpenAIRE-Advance:

  • Open Science Helpdesk: Support and Training (met TU/Delft): DANS vormt samen met TU/Delft de National Open Access Desk (NOAD) voor Nederland. De NOAD informeert de onderzoeksinstellingen over het beleid van EC op het gebied van Open Science en de steun die OpenAIRE kan bieden.
  • Taskforce Research Data Management (RDM), waarbij DANS de taakleider is. Het doel is de kennis van de NOADs ten aanzien van RDM te vergroten. Zie voor nieuw RDM training materiaal de webpagina van de Taskforce.
  • Towards scholarly commons: Interoperability – Connecting with CRIS-CERIF, waarbij NARCIS wordt gebruikt als voorbeeld voor de implementatie van de OpenAIRE-CRIS/CERIF Guidelines. OpenAIRE harvest de metadata van de (open access) publicaties uit NARCIS, waardoor de Nederlandse wetenschappelijke output ook via OpenAIRE doorzoekbaar is.

Stel je vraag over deze samenwerking

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.