LinkSyr

Linking Syriac Data

Status: Lopend
Looptijd: 2017 - 2018
Contactpersoon:

Wat was de invloed van de Bijbel op de vroegste geschriften van het Syrische christendom? En welke wisselwerking was er met de Hellenistische cultuur? Het project LinkSyr spitst deze vraag toe op het tweede-eeuwse geschrift Het Boek van de Wetten der Landen. Dit is geschreven als een dialoog over het lot en de vrije wil, maar de argumenten die naar voren gebracht worden, gaan in discussie met hedendaagse kosmologische en astrologische zienswijzen en putten uit encyclopedische kennis over allerlei landen en volken.

LinkSyr brengt dit boek en andere teksten in de Linked Data Cloud en verbindt ze met tekstcorpora (SEDRA) en met online beschikbare encyclopedische en lexicografische bronnen (Syriaca). Met de schat aan informatie die op deze manier met elkaar verbonden wordt, zullen nieuwe antwoorden gegeven kunnen worden op vragen als: wat is de relatie van dit geschrift tot de bijbelse raditie? Zeggen de Griekse leenwoorden in deze Syrische tekst iets over de Hellenistische invloed? Waar haalde de auteur zijn kennis van de Mesopotamische astrologie en de oude geografie vandaan?

LinkSyr is een CLARIAH Research Pilot, geleid door prof. Wido van Peursen (VU-ETCBC), die het project versterkt heeft met ander geld, waarmee een levendige internationale workshop is bekostigd.

De rol van DANS is om de Syrische teksten online beschikbaar te maken zodat ze gelinkt kunnen worden aan linked data-entities. Hiervoor zal het domein ancient-data.org gebruikt worden (nu nog beschikbaar via GitHub), waarop ook andere databronnen beschikbaar zijn, zoals de Hebreeuwse Bijbel op shebanq.ancient-data.org.

We gebruiken de DANS-lab Text-Fabric als tussenformaat en tool om de teksten die we uit allerlei databases hebben verkregen, uniform te kunnen verwerken.

Stel je vraag over deze samenwerking

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.