In het kader van het programma ‘Erfgoed van de Oorlog:
- Werden tot 2009 honderden ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog geïnterviewd. DANS archiveert en ontsluit deze ‘Getuigen verhalen’.
- Is een annotatietool ontwikkeld. Het Veteraneninstituut beschikt over ongeveer 250 interviews met veteranen over hun ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de dekolonisatiestrijd in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. De annotatietool geeft toegang tot deze collectie interviews. Met de tool kan worden gezocht in de documentatie en de interviews en kunnen interviews van annotaties en transcripties worden voorzien. DANS was, naast het Veteraneninstituut en de Radboud Universiteit Nijmegen een van de betrokkenen binnen dit project.
- Zijn annotatieprotocollen en -tools ontwikkeld waarmee relaties tussen de onderzoeksresultaten en het interviewcorpus kunnen worden aangebracht. In het project ‘Veteran Tapes’ werd een set van circa dertig getranscribeerde interviews samengesteld, afkomstig van het interviewproject Nederlandse Veteranen. De opzet van dit interviewproject is om een collectie interviews samen te stellen met een representatieve groep veteranen van alle oorlogen en vredesmissies waar Nederlandse militairen sinds 1940 aan hebben deelgenomen. Het project levert naast audiobestanden van de interviews ook samenvattingen op. De resultaten van het onderzoek zijn zowel in boekvorm als verrijkte publicatie gepubliceerd. Alle gebruikte interviews zijn gedeponeerd bij DANS en – na toestemming – beschikbaar zijn voor geregistreerde gebruikers.
De website Netwerk Oorlogsbronnen biedt toegang tot digitale informatie over de Tweede Wereldoorlog. Via 1 zoekingang kunt u in diverse collecties zoeken naar foto’s, video- en audiofragmenten, teksten en afbeeldingen. De collectie is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in of onderzoek doet naar de Tweede Wereldoorlog. Deze website is een samenwerkingsverband en ondergebracht bij het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.