Zevenendertig GRID organisaties steunen Europees initiatief supercomputer

27 september 2007

In de loop van 2007 hebben zevenendertig nationale GRID initiatieven zich verenigd om gezamenlijk het Europese Grid Initiatief EGI te lanceren. Daartoe gaat met financiële steun van de EU deze maand een Design Study van start die uiterlijk in december 2009 inzicht moet geven in de mogelijkheden van een supercomputer, bestaande uit massaal parallele computers in een reeks Europese landen.

Onder de zevenendertig organisaties bevindt zich de Nederlandse stichting Nationale Computer Faciliteiten, die vorige week het nationale BIG-GRID initiatief lanceerde. Daarnaast zijn er deelnemers uit vrijwel alle Europese landen, tot aan Montenegro en Witrusland toe, die zich recentelijk nog aansloten.
Het Europese GRID initiatief moet bestaande GRID’s aan elkaar koppelen en de oprichting van nieuwe ondersteunen, zegt de EU in een verklaring. ‘Vooruitgang en duurzaamheid van de wetenschappelijke samenwerking in verschillende gebieden gaan hand in hand met het tot stand komen van een stevige GRID infrastructuur’. Dat moet tot stand gebracht worden door over de nationale GRID-organisaties als het ware een tweede structuur heen te leggen die internationale kwesties coördineert inclusief operations management, beleid, standaarden en het testen van middelware, valt te lezen op de website van EGI. Door zulke activiteiten gezamenlijk aan te pakken kunnen de Europese GRIDs tot een naadloos geheel worden gesmeed, van waaruit echte ‘virtualised services’ kunnen worden verleend vanuit gebruikersoogpunt, aldus EGI, dat zegt nauw samen te zullen werken met alle partijen van computerindustrie tot service propviders en GRID gebruikers.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.