Workshop over Research Objects groot succes

13 november 2018

Samen met de universiteit van Manchester en het Poznan Supercomputing and Networking Center uit Polen, organiseerde DANS op 29 oktober een workshop over “Research Objects” tijdens de internationale e-Science (IEEE) Conferentie in Amsterdam. Meer dan 50 deelnemers deelden kennis en ervaring in een volle zaal. De bijeenkomst was dusdanig succesvol dat al wordt gewerkt aan een vervolg.

Onderzoeksdata en onderzoeksinfrastructuren worden steeds complexer. Bovendien ligt in de onderzoekswereld de nadruk in toenemende mate op Open Science, FAIR-data en software die door vele onderzoekers samen is ontwikkeld. De concepten “auteur” en “citatie” veranderen van lading: onderzoek wordt steeds meer een proces waarbinnen bestaande data en software worden hergebruikt in een nieuwe context. De complexiteit van deze nieuwe werkwijze maakt het reproduceren van dit soort onderzoek tot een uitdaging. Ook workflows, en de geschiedenis van de bewerking van data, zouden bijvoorbeeld onderdeel moeten uitmaken van de informatie die je aan het eind van je onderzoek opslaat en uiteindelijk weer deelt met anderen. 

Het researchobject.org-initiatief organiseerde daarom een workshop over “Research Objects” tijdens de internationale e-Science Conferentie in Amsterdam, eind oktober. Twee keynote sprekers en verschillende organisaties en onderzoeksgroepen deelden hun state of the art kennis en ervaring. Het onderwerp leeft enorm, omdat steeds meer onderzoekers te maken krijgen met complexe data- en softwarepakketten van, en voor, hun eigen onderzoek. Ook uitgevers en wetenschappelijke archieven als DANS moeten zich voorbereiden op deze ontwikkelingen. De workshop in Amsterdam gaf een goed beeld van de huidige stand van zaken en er zijn afspraken gemaakt voor verdere stappen en meer workshops. Alle publicaties en (bijna) alle presentaties van de workshop zijn vrij toegankelijk op de website van de workshop.

Meer informatie

Voor meer informatie over de workshop kan contact worden opgenomen met .

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.