Winnaar Verrijkte Publicatie 2011 bekend

21 februari 2012

De prijs voor de Verrijkte Publicatie van het jaar 2011 van SURFfoundation is toegekend aan onderzoeker Jan Gutteling (Universiteit Twente) voor zijn Verrijkte Publicatie Geen Paniek!; Risicocommunicatie door de ogen van de ‘burger’.

Maatschappelijk belang
De klankbordgroep van SURFfoundation vindt deze Verrijkte Publicatie extra bijzonder omdat het onderliggende materiaal het onderzoek naar waterveiligheid inzichtelijke maakt. Burgers die hebben bijgedragen aan dit onderzoek kunnen bovendien zelf de onderzoeksdata inzien. Geen Paniek! is vrij toegankelijk en vindbaar in de wetenschapsportal NARCIS.


Foto: Onderzoeker Jan Gutteling (Universiteit Twente) ontvangt de prijs voor Verrijkte Publicatie van het jaar 2011

Eervolle vermelding
Een eervolle vermelding kreeg de Verrijkte Publicatie ‘Veteran Tapes’ onder redactie van Harry van den Berg, Stef Scagliola en Fred Wester met medewerking van DANS. Deze Verrijkte Publicatie is een aansprekend voorbeeld hoe hergebruik van onderzoeksdata kan worden gestimuleerd. Onderzoekers uit verschillende disciplines hebben ieder op eigen wijze gebruik gemaakt van interviews uit het Veteran Tapes project van het Veteraneninstituut. Deze Verrijkte Publicatie brengt de traditionele publicatievorm en de onderzoeksdata, de bij DANS opgeslagen geluidsopnamen, direct bij elkaar. Dit geeft een extra dimensie aan het onderzoeksmateriaal en daarmee meer inzicht in het in de publicatie beschreven onderzoek.

Verrijkte Publicatie
Een Verrijkte Publicatie is een nieuwe communicatievorm in de wetenschap waarbij onderzoekers publicaties online beschikbaar stellen in samenhang met ander materiaal. Door het toevoegen van de achterliggende data en modellen bij een artikel, wordt het gemakkelijker om de resultaten te verifiëren, reproduceren en hergebruiken.

Meer informatie
Bekijk hier meer informatie over de VP Geen Paniek! en de VP Veteran Tapes. Bezoek de website van Surffoundation voor meer informatie over Verrijkte Publicaties.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.