‘Wetenschappelijke data moeten meetellen als onderzoeksoutput, net als bij publicaties nu het geval is’

20 oktober 2009

Wetenschappelijke data moeten net als publicaties worden meegerekend als onderzoeksoutput, net als bij publicaties nu het geval is. Dat vindt meer dan vijfenzeventig procent van de bezoekers die gisteren op de eerste dag van de Open Data Speakers Corner hun stem lieten gelden.

Op de stelling kon eenmalig een stem worden uitgebracht. Meer dan zeventig mensen hebben van deze mogelijkheid gebruik gemaakt.
De stelling luidde: ‘Scientific data files constitute research output, and should be counted and valued just like publications, if they are available in an openly accessible repository.’ Vijftien procent van de bezoekers was het daarmee oneens, terwijl iets meer dan vijf procent geen mening zei te hebben.
Op de Open Data Speakers Corner wordt vandaag het woord gegeven aan de databruikers en opent Jan Luiten van Zanden (IISG) de dag met zijn column ‘De lange weg naar ‘echte’ open access.
Uiteraard is er vandaag een nieuwe stelling om op te reageren: ‘Wetenschappelijke artikelen mogen slechts gepubliceerd worden indien de bijbehorende data toegankelijk zijn’.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.