Werk je met data met beperkte toegang? We horen graag van je!

10 april 2024

Beheer je datasets waarvoor toegangsbeperkingen nodig zijn? Wie krijgt toegang tot deze data? Onder welke voorwaarden verleen je toegang? ODISSEI en DANS hebben een enquête ontworpen om meer te weten te komen over de gangbare wegen bij het selecteren en beheren van toegangsbeperkingen voor data, en de achterliggende motivaties. We stellen jouw input zeer op prijs!

De voordelen van het beschikbaar stellen van onderzoeksdata voor hergebruik worden door velen erkend. Terwijl sommige datasets openlijk beschikbaar kunnen zijn, bevatten andere gevoelige of persoonlijke data waardoor hergebruik beperkt is tot bepaalde voorwaarden. Veel repositories, waaronder de DANS Data Stations, bieden de mogelijkheid om datasets met beperkte toegang te publiceren: voordat een gebruiker toegang kan krijgen tot de data, moet hij een verzoek indienen dat de eigenaar van de data beoordeelt. Repositories kunnen ook aanvullende voorwaarden stellen, zoals het gebruik van een beveiligde omgeving voor analyse.

Hoewel er vaak bereidheid is om hergebruik te vereenvoudigen en het potentieel van hergebruik van gevoelige data algemeen wordt erkend, is informatie over de toegangsprocedures en -vereisten voor gevoelige data vaak niet opgenomen in de beschrijvingen van de data. Het kan voor een gebruiker moeilijk zijn om te beoordelen of hij in aanmerking komt voor hergebruik van data en wat er van hem wordt verlangd. De eisen die data-eigenaren stellen variëren en kunnen onder andere vragen om motiveringen of beperkingen op het doel van hergebruik bevatten. Sommige eigenaren van data beperken het hergebruik ook tot bepaalde instellingen. Het ontbreekt momenteel aan gestandaardiseerde manieren om de vereisten en het proces voor toegang tot data te beschrijven.

Daarom lanceren ODISSEI en DANS dit onderzoek. We willen bijdragen aan meer transparantie over de voorwaarden voor datatoegang en de ervaring van onderzoekers die data hergebruiken verbeteren. Met deze enquête willen we kennis opdoen van gangbare praktijken om beperkingen op datatoegang beter te begrijpen en te beschrijven. De anonieme enquêteresultaten zullen bijdragen aan een rapport en een checklist met de meest toegepaste beperkingen voor gegevenstoegang en we hopen hieruit best practices te destilleren. Ze zullen DANS ook helpen bij de verdere ontwikkeling van onze nieuwe ‘Guidebook for Deposititing Restricted in the DANS Data Stations‘.

We stellen je input zeer op prijs. Vul de enquête in (Let op: deze is in het Engels) of neem contact op met Ricarda Braukmann en Deborah Thorpe voor meer informatie. Klik hier om per e-mail contact op te nemen.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.